De timing van het World Economic Forum in Davos had bijna niet beter kunnen zijn. Of slechter, afhankelijk van hoe je het bekijkt. Met de onrust op de financiële markten krijgen beleggers een stroom real-time commentaren van topeconomen voorgeschoteld. De waarschuwingen zijn niet van de lucht. De bekende columnist Henry Blodget van Business Insider sprak in Zwitserland met econoom Nouriel Roubini, na 2008 beter bekend als ‘Dr. Doom’. Opmerkelijk is dat Roubini minder pessimistisch is dan je zou verwachten na de beurspaniek en de groeiende zorgen over een recessie in de VS. Roubini:
Ik verwacht niet dat we een herhaling van 2008 beleven. Ik verwacht geen wereldrecessie of financiële crisis.
De huidige onrust komt voornamelijk voort uit zorgen over een harde economische landing in China en de ineenstorting van de Chinese aandelenmarkten en de yuan, zo legt de econoom uit. Maar Roubini denkt dat de soep niet zo heet zal worden gegeten:
Mijn visie is dat China een hobbelige landing gaat krijgen, maar geen harde landing. De bbp-groei zal dit jaar van 6% naar 5% gaan. Degenen die zeggen dat het 4% is, wat naar nul zal gaan, zien het denk ik fout. Zij beseffen niet dat de dienstensector in opkomst is en veel sneller groeit dan de industriële sector.
De economie in de VS vertraagt ook, zeker de maakindustrie. Roubini ziet de daling van de olieprijs als een andere negatieve factor op de korte termijn. De VS is immers een grote olieproducent. De daling van de olieprijs is ook negatief voor de markten, want energiebedrijven hebben een aanzienlijk gewicht in de beursindices. Roubini:
Het belangrijkste punt is dat het niet alleen een overaanbod is dat de olieprijs naar beneden duwt. Er zijn ook zorgen over de wereldwijde vraag. China. Opkomende markten. En zorgen over een zwakkere vraag zijn een negatief signaal voor de wereldeconomie. Tel daarbij de onzekerheid over het Midden-Oosten, Europa, Grexit, Brexit en je krijgt een nerveuze markt en een correctie.
Blijft het bij een correctie of volgt er een bearmarkt? Dat hangt volgens de econoom enerzijds af van hoe hardnekkig deze problemen zijn en anderzijds van het antwoord van beleidsmakers. Zij moeten wel snel en passend ingrijpen, anders kan de situatie in rap tempo verslechteren, aldus Roubini:
De PBOC moet in China het monetaire beleid verder versoepelen. De Chinezen zullen verder een rondje fiscale stimulering moeten doen. De Fed moet de markten duidelijker maken dat ze langer gaan wachten voordat ze de rente verder verhogen. En de ECB en de BOJ moeten eveneens versoepelen.
Als alle centrale banken meer doen, zouden ze misschien deze correctie een halt toe kunnen roepen. Roubini:
Maar als er geen sterke respons van beleidsmakers volgt, kan dit uitdraaien op een forse economische vertraging.
<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>