Rusland

Ambrose Evans-Pritchard van de Telegraph is na een rapportage-marathon weer terug uit Griekenland. En hij gaat direct in de hoogste versnelling door. Want er zijn meer zorgwekkende ontwikkelingen wereldwijd. Na China neemt hij nu Rusland onder de loep. Daar is de situatie vrij simpel: Rusland zette het afgelopen decennium grof in op de grondstoffenhausse. Dat zorgde voor een te sterke roebel. Waardoor de maakindustrie geen kans had om te concurreren met het buitenland. En er nu geen economische basis meer is om de olieklap op te vangen. Afgelopen jaar kreeg het land al de eerste rekening gepresenteerd. Olie daalde tot onder $ 50, waarna het weer even steeg tot boven $ 60. Afgelopen vrijdag sloot olie opnieuw op $ 48 door Iran, economische zwakte in China en de Amerikaanse shale-boom. Maar belangrijker: ditmaal prijzen lange termijn futures amper herstel in voor de komende jaren. Olie voor levering in december 2018 noteert nu $ 60,31. En dat is $ 3 onder het dieptepunt van dit voorjaar. rusland_olie_2018 Hier komt nog bij dat de vraag naar gas in Europa de laatste jaren daalt. Sberbank schat in dat Gazprom’s omzet dit jaar met bijna een derde inklapt tot $ 106 miljard. Alleen Gazprom is al goed voor maar liefst 10% van het Russische GDP en 20% van de overheidsinkomsten. En dat raakt het land hard. Ambrose:

De Russische economie kromp het afgelopen jaar met bijna 5%. Reële inkomens daalden met 8,4% door een inflatie die op 16,7% zit. Deze neergang zet vrijwel zeker door nu de olieprijs zwaar onder druk ligt.

Rusland heeft nog wel wat dollars opgepot. Maar die gaan er nu in rap tempo doorheen. De officiële reserves daalden sinds de Oekraïne-crisis al van $ 524 miljard naar $ 361 miljard. Volgens Lubomir Mitov van Unicredit ligt dit inmiddels al dichter bij $ 340 miljard.

Rusland: bedrijven snakken naar adem

En al dat geld is hard nodig. Russische bedrijven snakken naar adem. In de tweede helft van dit jaar moeten zij $ 86 miljard aan dollar-schuld herfinancieren. Omdat het land is afgesloten van de kapitaalmarkten, moet de centrale bank in de bres springen. Mitov:

Rusland heeft tegen 2017 een probleem. Eind 2016 is het geld in het oliereservefonds op en zit er een gapend gat in het pensioenfonds. De regio’s in het verre oosten zijn in feite al failliet.

Ondertussen is er ook geen kapitaal om te investeren in olie-infrastructuur. Men vertrouwt nog op oude Sovjet-putten waarvan de productie ieder jaar met 8% tot 11% daalt. En door de sancties kunnen westerse oliebedrijven geen joint ventures aangaan om nieuwe, beloftevolle regio’s te ontginnen. Die samenwerkingsverbanden zijn onontbeerlijk voor Rusland, omdat de eigen technologie tekort schiet. Ambrose:

De Russische autoriteiten hebben de zaken nu nog onder controle door de devaluatie van de roebel. Maar dit beleid is inflatoir en politiek gezien giftig. En de onderliggende spanning blijft aanwezig.

<<< Ontdek de belangrijkste beurstrends >>>