De Russische economie wordt hard geraakt door de Westerse sancties. Hierdoor zou het land op de rand van een default staan. Dit zou de eerste keer zijn dat het land zijn buitenlandse verplichtingen niet zal kunnen nakomen in meer dan 100 jaar.

De helft van de buitenlandse reserves van het land is bevroren door Westerse sancties, aldus de Russische minister van Financiën Anton Siluanov. Hij voegde hieraan toe dat Moskou als gevolg hiervan schuldeisers uit “onvriendelijke landen” in roebels zal terugbetalen tot de sancties zouden opgeheven worden.

Kredietbeoordelaars zullen Rusland waarschijnlijk als in gebreke blijvend beschouwen als Moskou betalingen mist of in dollars of euro’s uitgegeven schulden aflost met andere valuta zoals de roebel of de Chinese yuan. Een default zou de weinige overblijvende buitenlandse investeerders uit Rusland kunnen verdrijven en de afbrokkelende economie van het land verder kunnen isoleren.

Default niet onwaarschijnlijk

Kristalina Georgieva, directeur van het Internationaal Monetair Fonds, verklaarde op zondag dat een Russische default niet langer onwaarschijnlijk is. Georgieva benadrukte dat Rusland wel degelijk het geld heeft om zijn schulden te betalen, maar er op dit moment niet bij kan.

Vorige week verlaagde Fitch Ratings de rating van Rusland. Het bedrijf verklaarde dat de bereidheid en het vermogen van Moskou om zijn schulden af te lossen zijn ondermijnd. Hierdoor is een wanbetaling op handen. Fitch waarschuwde ook dat Rusland kan proberen om schuldeisers in bepaalde landen in roebels terug te betalen.

Rusland is voor het laatst in gebreke gebleven op zijn binnenlandse schuld toen het land in 1998 in een financiële crisis belandde door een ineenstorting van de grondstoffenprijzen. De meest recente wanbetaling in vreemde valuta vond plaats in 1918.

Bron: CNN
Foto: iStock