rusland

In maart verklaarden diverse Russische politici dat de economische terugval een halt was toegeroepen. Acht maanden later lijkt het erop dat het dieptepunt voorbij is. Uit een peiling van Bloomberg blijkt dat 18 analisten voor het derde kwartaal een terugval verwachten van 4,4 procent ten opzichte van een jaar geleden. In het tweede kwartaal viel de economie nog terug met 4,6 procent. “Het gaat niet langer slechter,” zo stelt Liza Ermolenko, analist bij Capital Economics, tegenover Bloomberg. “Maar we kunnen nog niet spreken over goed nieuws. Ik zou het eerder omschrijven als ‘minder slecht nieuws’.”

750x-1

Herstel financiële markten

Het verbeterde sentiment is terug te zien in de diverse financiële markten. Zo is de yield op Russische staatsobligaties met looptijd van 5 jaar momenteel 9,91 procent; dit is het laagste punt sinds 12 maanden. Aandelen doen het ook goed: de Micex Index is dit jaar met meer dan 25 procent gestegen. En last but not least is de roebel ook bezig aan een opmerkelijk herstel. Dit kwartaal noteert de munt de sterkste stijging van alle Oost-Europese landen ten opzichte van de dollar. Deze resultaten zijn hoopgevend, maar het duurt nog even voordat Rusland de recessie definitief achter zich kan laten. Volgens de centrale bank zal de economische groei pas weer terugkeren in 2017. Voor 2016 verwacht de bank een krimp van 1,0 procent, indien de olieprijs niet structureel onder de 50 dollar noteert.

Industriële sector leidt herstel Rusland

De industriële sector leidt het voorzichtige herstel in Rusland. TMK, leverancier van producten aan de olie-en gasindustrie, sluit momenteel contracten af met Russische klanten om de terugval van de vraag uit de VS op te vangen. En Ros Agro, actief in de agricultuur, boekte 23 procent omzetgroei in het derde kwartaal. Het bedrijf profiteerde van de zwakkere roebel en diverse importrestricties. “We zijn het dieptepunt gepasseerd, maart het herstel zal niet snel gaan,” zo stelt Evsey Gurvich van de Economic Expert Group in Moskou tegenover Bloomberg. “De industriële sector moet de kar trekken. Chemiebedrijven en de houtindustrie staan er goed voor, en agricultuurbedrijven kunnen profiteren van importrestricties.”

<<< Download de gratis Beursbijbel: 10 Geboden voor iedere Belegger >>>