De afgelopen weken is aan het licht gekomen dat Rusland daadwerkelijk zich heeft gemengd in de Amerikaanse verkiezingsstrijd tussen Trump en Clinton. De zoon van Trump heeft vorig jaar uitvoerig gesprekken gevoerd met de Russen en hij was op de hoogte van het feit dat de Russische inlichtingsdiensten belastende informatie hadden over Clinton. In Rusland wordt er niet geschrokken gereageerd op deze openbaring.

Sinds de Koude Oorlog zijn er al spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland. Tijdens de Koude Oorlog waren Rusland en de VS de absolute grootmachten op het wereldtoneel. Toch is de Russische macht de afgelopen tientallen jaren behoorlijk in verval geraakt.

De Russen hebben eindelijk weer eens vertrouwen in een Amerikaanse president

Vanuit het verleden gezien is het niet vreemd dat de Russen niet bepaald gecharmeerd zijn van Amerikaanse presidenten. Met name hadden de Russen een hekel aan president Bush die de voorganger was van Obama. Tijdens het presidentstijdperk van Obama waren de Russen eerst behoorlijk optimistisch gestemd, maar door de Amerikaanse sancties als vergelding op de annexatie van de Krim door Rusland, daalde het vertrouwen in Obama stevig.

Toch lijken de Russen sinds jaren tijd eindelijk weer eens vertrouwen te hebben in een Amerikaanse leider. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Wall Street Journal, is namelijk te zien dat Trump op heel wat Russische steun kan rekenen. Bush en Obama konden nog nooit genieten van een dergelijk hoog Russisch vertrouwen. Helaas voor Trump is hetzelfde beeld niet zichtbaar binnen de Amerikaanse landsgrenzen.