
De Russische roebel is in 2025 uitgegroeid tot de best presterende valuta wereldwijd met een stijging van meer dan 40%. Dit is opmerkelijk gezien de oorlog, sancties en dalende olieprijzen. De sterke munt is vooral het gevolg van hoge rente, kapitaalcontroles en exporteurs die buitenlandse inkomsten omzetten in roebels.
Op de onderstaande grafiek van CNBC zien we ook het koersverloop van de roebel versus de Amerikaanse dollar over 2025. De daling betekent hier dat de dollar minder waard wordt vergeleken met de roebel. Oftewel, de roebel wordt meer waard.
Hoge rente en kapitaalcontroles ondersteunen roebel
De Russische centrale bank houdt de rente hoog op 21% om inflatie te bestrijden. Dit maakt lenen duur en beperkt de vraag naar buitenlandse valuta door importeurs.
Daarnaast gelden strenge kapitaalcontroles die de uitstroom van kapitaal beperken. Volgens Brendan McKenna van Wells Fargo zorgen deze maatregelen samen met een voorzichtig optimisme over vrede voor de sterke munt.
En exporteurs, vooral in de olie-industrie, zijn verplicht hun dollarinkomsten voor een groot deel om te wisselen naar roebels.
Tussen januari en april 2025 werd zo voor $42,5 miljard aan vreemde valuta verkocht door grote exporteurs. Dit versterkt de vraag naar roebels aanzienlijk.
Risico’s op verzwakking door olieprijzen en vrede
Ondanks de huidige sterkte waarschuwen economen dat de roebel binnenkort kan verzwakken. Dalende olieprijzen drukken de exportinkomsten, wat minder vraag naar roebels betekent.
Ook kan een vredesakkoord met Oekraïne leiden tot het opheffen van kapitaalcontroles en renteverlagingen, waardoor de roebel in waarde kan dalen.
Daarnaast moeten de Russische overheidsfinanciën rekening houden met dalende olie-inkomsten, wat kan leiden tot bezuinigingen.
Bron: CNBC
Foto: iStock