Esports is een nog jonge sport. Maar de sector groeit hard. En de business is ook hard. Teams en spelers worden constant gekocht en verkocht door speciale Esports bedrijven. Hoe beter het team, hoe meer publiek ze kunnen bereiken op Twitch en YouTube, hoe meer inkomsten ze kunnen verdienen. ’s Werelds meest waardevolle team is ondertussen al $310 miljoen waard.

Volgens onderzoeksbureau Newzoo, is het aantal Esports spelers in 2018 gestegen naar 165 miljoen. Dit is een groei van 15% op jaarbasis. Die spelers zorgen samen voor $906 miljoen omzet. Naar verwachting zal dit tegen 2021 groeien tot $1,6 miljard.

Het meeste geld komt van sponsoring ($359 miljoen) en advertenties ($174 miljoen). Maar Esports teams verdienen ook geld via mediarechten, merchandise, tickets voor events en publishing fees. De mediarechten zullen waarschijnlijk het sterkste groeien in de komende jaren.

Zo tekende Activision in juli nog een meerjarig contract met Walt Disney om de Overwatch competitie uit te zenden.

Esports is big business

Ook worden er franchises uitgegeven. Riot Games verkocht zijn franchise voor League of Legends in de zomer van 2017 voor $10 miljoen. Activision kreeg $20 miljoen voor de franchise van Overwatch. Volgens onderzoek zijn deze franchises in 2018 respectievelijk al $50 miljoen en tussen $60 en $80 miljoen waard.

In 2017 waren er 74 deals waarbij Esports teams $1,5 miljard ophaalden. 2008 was nog klein, met 6 deals voor $34 miljoen. Tien jaar leter, in 2018, staat de teller al op 63 voor meer dan $2 miljard.

Het meest waardevolle team is momenteel Cloud9 met 92 spelers en 11 teams die spelen in Leaugue of Legends, Overwatch, Fortnite, Counter-Strike, Global Offensive, Rainbow Six Siege en Clash Royale. Cloud 9 bestaat 5 jaar en haalde recent nog $50 miljoen op om een trainingsfaciliteit te bouwen in Los Angeles. Naar schatting verdient Cloud9 in 2018 zo’n $22 miljoen.

Andy Dinh (video) staat met zijn team Team SoloMid op de 2e plaats met een waardering van $250 miljoen.

Bron: Forbes

Foto Credit: iStock

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>