kaart_saoedi_arabie

De lage olieprijs begint nu ook serieuze gevolgen te krijgen voor de rijkste olielanden. Zo neemt Noorwegen momenteel maatregelen om ontstane tekorten in te dammen. En in Saoedi-Arabië worden de duimschroeven aangedraaid. Het land roept een speciaal bureau in het leven om de grote overheidsuitgaven in te perken.

Het rijke Saoedi-Arabië worstelt met de lage olieprijs. Het land stevent – voor het eerst sinds zes jaar – af op een begrotingstekort. Om de begroting weer op orde te krijgen, neemt het land nu een bijzondere maatregel: er wordt een speciale organisatie opgetuigd om de budgetten van ministeries, gemeenten en provincies te controleren.

Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme verklaringen van personen die op de hoogte zijn van het besluit. De informanten wilden niet geïdentificeerd worden, omdat het om vertrouwelijke informatie gaat.

IMF waarschuwt Saoedi-Arabië

Vorige maand waarschuwde het IMF al dat Saoedi-Arabië binnen vijf jaar zijn reserves kwijtraken, indien het land op de huidige wijze doorgaat.

Er zijn twee redenen waarom de Saoedi’s zo rap hun reserves verliezen. Zo voert het land een kostbare oorlog in Jemen. Daarnaast ondervinden de Saoedi’s flinke last van de lage olieprijs. De inkomsten bestaan namelijk voor 80 procent uit de export van olie.

“Saoedi-Arabië onderzoekt momenteel hoe het zijn budget beter in evenwicht kan krijgen. Het land wil zich de komende tijd focussen op de belangrijkste infrastructuurprojecten. Daarnaast kijkt men kritisch naar de diverse overheidsuitgaven,” zo schrijft Monica Malik, hoofdeconoom bij  Abu Dhabi Commercial Bank PJSC, in een e-mail aan Bloomberg.

Prins Bin Salman benoemt tot leidinggevende

Maar volgens Bloomberg gebeurt er dus meer dan alleen onderzoek: om controle te houden op de overheidsuitgaven, zal de Saoedische regering een nieuwe organisatie creëren die zal rapporteren aan het Comité van Economische Ontwikkeling. Prins Mohammed Bin Salman wordt voorzitter en zal de speciale commissie gaan leiden. De speciale commissie zal leiding geven aan soortgelijke nieuwe instanties, die geïntegreerd worden binnen ministeries, gemeentes en provincies. Op deze wijze zal worden gecontroleerd of grote infrastructuurprojecten op tijd en binnen budget worden uitgevoerd.

De bijzondere maatregel laat zien dat de Saoedi’s de waarschuwing van het IMF ter harte nemen. Aan de andere kant moeten we afwachten hoe hard de beleidsbepalers zullen optreden. De situatie is namelijk nog niet heel dramatisch: in 2014 was de schuld/BBP ratio van Saoedi-Arabië minder dan 2 procent…

<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>