Saudi Aramco, ’s werelds grootste oliebedrijf, blijft vol vertrouwen in de levensvatbaarheid van verbrandingsmotoren. Dit ondanks de opkomst van elektrische voertuigen. Recentelijk heeft het bedrijf €740 miljoen geïnvesteerd in Horse Powertrain, een firma gespecialiseerd in brandstofmotoren.

Saudi Aramco positief over toekomst verbrandingsmotoren

Yasser Mufti, uitvoerend vice-president bij Saudi Aramco, benadrukt het belang van verbrandingsmotoren op basis van betaalbaarheid en brede acceptatie. Hij gelooft dat deze motoren nog “zeer, zeer lange tijd” een cruciale rol zullen spelen in de auto-industrie.

Volgens Matias Giannini, CEO van Horse Powertrain, zal meer dan de helft van de auto’s tot ver in de jaren 2035 en 2040 gebruik blijven maken van verbrandingsmotoren. Of het nu gaat om pure brandstofmotoren, hybrides of plug-in hybrides.

De joint venture tussen Geely en Renault, opgericht om motor- en transmissieactiviteiten te bundelen, ziet een grote kans in het leveren van diverse motoren aan automakers.

Dit komt doordat veel fabrikanten, ondanks de verschuiving naar elektrische voertuigen, nog steeds behoefte hebben aan verbrandingsmotoren om aan specifieke wetgeving te voldoen.

Analisten zien potentieel voor hybride voertuigen

Analisten zoals Philippe Houchois van Jefferies benadrukken dat de transitie naar elektrische voertuigen trager verloopt dan verwacht, waardoor er nog steeds ruimte is voor hybride voertuigen. Hij wijst erop dat kleinere automakers zoals Honda en Nissan potentiële klanten kunnen worden voor Horse Powertrain.

Saudi Aramco blijft ook investeren in wereldwijde tankstationnetwerken en onderzoek naar synthetische brandstoffen. Dit ter ondersteuning van hun strategie om te blijven innoveren binnen de transportsector.

Bron: Financial Times
Foto: iStock