Bij Slim Beleggen zijn we er niet vies van tegen de consensus in te gaan als we beleggingskansen zien. Vandaar dat een pitch van Broyhill Asset Management over het aandeel SeaWorld Entertainment (SEAS) direct onze aandacht trok. Of het allemaal goed uitspeelt moet de toekomst leren, maar een contrair idee is SeaWorld zeker. Private equity-huis Blackstone kocht het huidige SeaWorld in 2009 voor $ 2,7 miljard van InBev. Dat is ongeveer gelijk aan de enterprise value die het bedrijf nu heeft op een koers van $ 18. Maar Blackstone was zo slim om in april 2013 te cashen door SeaWorld naar de beurs te brengen tegen $ 27 per aandeel. Dat bleek nog een conservatieve uitgifteprijs: de eerste dag schoot het aandeel 25% omhoog. Het goede nieuws hield echter snel op. De zakenbankiers die de beursgang begeleidden projecteerden een veel te rooskleurig beeld van verder stijgende bezoekersaantallen en dalende benodigde investeringen. Daar kwam echter niks van terecht, zo constateert Broyhill. ‘Blackfish‘ speelde een belangrijke rol hierin. Deze documentairefilm, die nota bene al een paar maanden voor de beursgang uitkwam, gaat over de gevaren van het houden van orka’s in gevangenschap – zowel voor mensen als de dieren zelf. Kortom: een rechtstreekse aanval op SeaWorld.
Augustus 2014: beleggers dumpen SeaWorld
Zowel happige beleggers als SeaWorld’s management negeerden Blackfish aanvankelijk. Totdat het te laat was. In augustus 2014 miste het bedrijf de verwachtingen voor de omzet en bezoekersaantallen. Ook verlaagde het management de vooruitzichten. Beleggers gooiden massaal de handdoek in de ring. Het aandeel kelderde met zo’n 35% op extreem hoge volumes. Beleggers zijn nu pessimistisch. Maar het SeaWorld’s problemen zijn tijdelijk en maakbaar, aldus Broyhill. Zo is het effect van Blackfish alweer ver over z’n piek. De omzet van de SeaWorld-vestiging in San Diego lijkt op basis van betaalde huur aan de stad alweer uit te bodemen. De nieuwe CEO, Joel Manby, groeide eerder Herschend Family Entertainment uit van een familiebedrijfje naar het grootste niet-beursgenoteerde pretpark in de VS met 26 vestigingen en een omzet van $ 1 miljard. Daarnaast opende SeaWorld een pr-tegenoffensief en werkt het aan een reeks nieuwe attracties.
“Koersdoel: $ 30”
Het aandeel SeaWorld noteert nu 9x EBITDA. Andere pretparken zoals Cedar Fair en SixFlags noteren 11x en 13x EBITDA. Daarbij zijn SeaWorld’s marges door de neergang op dit moment 10 procentpunt lager dan van concurrenten. Met een deels herstel van de marges en bezoekersaantallen kan het aandeel al terug naar $ 30, zo stelt Broyhill. Dat is 70% boven de huidige koers. Bij een positief scenario ziet het fonds op langere termijn een mogelijk koersdoel voor SeaWorld van $ 40. Bekijk de presentatie van Broyhill over SeaWorld hieronder (pdf): https://www.youtube.com/watch?v=oQDI-OfMEh0
<<< Deze kleine sector belooft een industriële revolutie >>>