Na BP en TotalEnergies rapporteerde ook Shell recordresultaten voor het eerste kwartaal. Het bedrijf boekte een winst van $9,13 miljard. De winst werd aangevoerd door de hoge olie- en gasprijzen, sterke raffinagewinsten en de sterke prestaties van haar handelsdivisie.

De aangepaste winst over het eerste kwartaal steeg met 43%, wat boven de verwachting van analisten van $8,67 miljard was. Ter vergelijking: een jaar eerder bedroeg de winst $3,23 miljard.

Zelfs na een afschrijving van $3,9 miljard als gevolg van de beslissing om haar activiteiten in Rusland stop te zetten, overtrof Shell haar vorige record van in 2008.

Shell houdt wel nog $1 miljard aan waarde van Russische activa op haar balans. Deze bestaan onder andere uit benzinestations, een fabriek voor smeermiddelen en toekomstige dividenden uit haar belang in het Sakhalin-2 LNG-project.

Buybacks

Door deze goede cijfers, verwent Shell haar aandeelhouders. Het bedrijf verklaarde dat zijn dividenduitkeringen en aandeleninkopen in het kwartaal $5,4 miljard bedroegen. Het dividend werd naar verwacht verhoogd met 25 cent per aandeel.

In het huidige klimaat verwacht Shell dat de uitkeringen aan aandeelhouders in de tweede helft van het jaar meer dan 30% van de cashflow zullen bedragen.

Bron: CNN
Foto: iStock