Investeerders zijn blijkbaar massaal tegen de markten aan het gokken. Zelfs in die mate dat men verwacht dat de ‘sell off’ groter gaat zijn dan die van 2011. De short posities zijn sinds april fors toegenomen, samenhangend met de coronacrisis uiteraard. Met andere woorden, een groot deel van de beleggers verwacht (hoopt) dat de beurzen gaan dalen de komende periode.

Als we naar het aantal short posities kijken, dan mogen we ervan uit gaan dat we aan de vooravond staan van een beursdaling, groter dan die van de schuldencrisis in 2011. Strategen denken echter niet dat we ons zorgen moeten maken over het aantal short posities.

Maar Peter Boockvar, hoofdstrateeg bij Bleakley Advisory Group, twijfelt en denkt dat de shorters het misschien toch bij het rechte eind hebben. Het aantal posities is toegenomen van 55.000 in maart naar 303.000 in april. Op dit moment zijn er dubbel zoveel short posities dan long posities. Wat zou dit dan betekenen?

Coronacrisis

Hij kijkt naar het verleden, in 2007 hadden de shorters ook gelijk met hun voorspelling dat aandelen hun plafond hadden bereikt en klaar waren om te vallen als bakstenen. Maar dat wil volgens hem niet zeggen dat shorters nu ook 100 procent gelijk hebben. Hij is niet overtuigd van het sentiment op de markten en vermoedt dat er toch iets anders speelt.

They were right. I’m skeptical to look at this as a contrarian indicator. I’m going to argue that sometimes the shorts are right.

Boockvar zei dat hij niet echt weet wat hij moet opmaken van de huidige situatie. Want de crisis die we nu ervaren is ongezien, gestart door een wereldwijd virus. We hebben onszelf eigenlijk in een crisis geduwd door in lockdown te gaan en dat is iets vrij bijzonder en onvoorspelbaar.

Bronnen: CNBC

Foto: Charles Thompson – Pixabay

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)