werkloosheid_header_a De Amerikaanse werkloosheidcijfers laten beleggers opnieuw in verwondering achter. Waar de consensus lag op een creatie van tegen de 220.000 nieuwe banen in augustus, kwam deze uit op slechts 173.000 banen. En passant stelden de statistici de creatie in juli echter met 30.000 banen omhoog bij tot 245.000. Kijken we alleen naar de banen gecreëerd in het bedrijfsleven, de private payrolls, dan kwamen er slechts 140.000 banen bij, tegen een verwachting van 215.000. Dat is wel een enorme misser, ondanks de opwaartse bijstelling met 14.000 banen voor juli tot 224.000.

Werkloosheid naar 5,1%

Gezien het aantal nieuwe banen dat maandelijks nodig is om de werkloosheid in de VS alleen al op peil te houden, zou je verwachten dat de werkloosheid hierop gelijk zou blijven of stijgen. Niets is minder waar. De werkloosheid daalde van 5,3% naar 5,1%. Dit alles levert een gemixt beeld op wat betreft een renteverhoging. Aan de ene kant zijn het weinige aantal nieuwe banen, ook verrekend voor de bijstelling in juli, een tegenvaller voor de Fed. Aan de andere kant zakt de werkloosheid wel heel snel. Dat geeft ruimte voor een renteverhoging. Daarbij merken we echter op dat Fed-voorzitter Janet Yellen zelf ook aangeeft dat er ‘minder krapte is op de arbeidsmarkt dan de cijfers weergeven‘. Kijken we tot slot nog even naar de uurinkomens, dan zien we deze op jaarbasis in augustus met 2,2% stijgen. Dat is binnen de bandbreedte van grofweg 1,9% tot 2,3% die we de afgelopen twee jaar zagen. Vooralsnog levert de inkomensgroei nog geen reden op om inflatie te verwachten. En dus ook niet voor Yellen om snel in te grijpen.

Cijfers dovish

We kunnen dan ook concluderen dat de cijfers per saldo licht dovish zijn, dus nog geen aanleiding geven voor een snelle renteverhoging. Vroeger zou dat een reden zijn voor de aandelenmarkten om te stijgen. Immers: slechte economische cijfers betekent meer monetaire stimulering – of in ieder geval geen rem hierop middels een renteverhoging. En dat impliceert weer hogere koersen. Maar nu beleggers zich sterke zorgen maken over China en de wereldeconomie als geheel, leiden slechte economische cijfers wel tot zwakkere markten. We zien dan ook de S&P future verder wegzakken na de arbeidscijfers. werkloosheid Goud viel na een korte stijging naar $ 1.130 terug tot $ 1.123, het niveau van voor de cijfers. Als de Amerikaanse economie echt zou verslechteren, zou dat een aanleiding voor de Fed kunnen vormen om in plaats van een renteverhoging op termijn aan meer QE te beginnen. Zowel een zwakkere Amerikaanse economie als QE zouden neerwaartse druk zetten op de dollar. Voorlopig lijkt het er op dat goud het echt van een zwakkere dollar moet hebben, want de goudprijs kon niet profiteren van nieuws dat de ECB de eigen QE mogelijk gaat opkrikken. De euro noteert na een korte daling nu per saldo ook onveranderd op $ 1,113.

<<< Verdien meer geld met deze gratis ULTIEME Trading Almanak >>>