1280px-Molybdenite_quebec2

Een obscuur metaal dat gebruikt wordt om staal te maken, is de slechts presterende commodity van 2015. Met dank aan China en de kopermijnbouw. Prijzen voor molybdeniet zijn dit jaar met 49 procent gedaald. Dat is de grootste keldering van alle 79 commodities die door Bloomberg worden geanalyseerd. Eén van de oorzaken van deze dramatische val, is de dalende vraag vanuit de Chinese staalindustrie. Tevens kampt de sector met enorme voorraadoverschotten, net zoals de ijzererts-industrie en de olie & gas-industrie.

-1x-1-4

De prijsduikeling duurt nu al acht achtereenvolgende maanden – dat is de langste daling sinds 2011. Diverse mijnbouwconcerns, zoals de grootste molybdeniet producent Freeport-McMoRan, kampen met de negatieve gevolgen van deze duikeling. “Molybdeniet is exemplarisch voor de commodity bearmarkt,” zo stelt Paul Christopher, marktstrateeg bij Wells Fargo Investment Institute. “We zien geen verbetering in de marktomstandigheden en blijven dan ook bearish.” Christopher voorziet geen herstel om meerdere redenen: “Enerzijds omdat de vraag vanuit China blijft dalen; anderzijds omdat de voorraadoverschotten niet worden verminderd door productieverlagingen bij mijnbouwbedrijven.”

-1x-1-5

In 2015 werd er 40,9 miljoen pond meer molybdeniet geproduceerd dan gevraagd. Dat is het grootste voorraadoverschot sinds 2002, volgens cijfers van Bank of America. Analisten van de banken voorzien geen snel herstel. Ze denken dat de markt tot 2020 met overcapaciteit zal kampen.

Nevenproduct van koper

“Ongeveer 50 procent van molybdeniet wordt geproduceerd als nevenproduct van andere metalen, voornamelijk koper. En omdat het een klein deel van de opbrengsten vertegenwoordigt, reageren producenten trager dan bij andere metalen wanneer de prijzen fors dalen,” zo zegt Mu Li, analist bij commodity onderzoeksbureau CPM Group, tegenover Bloomberg. Ook analist John Meyer van SP Angel in London verklaart de duikeling van de prijs door te wijzen op de koperindustrie: “De voorraadoverschotten worden voornamelijk veroorzaakt door kopermijnbouwers. Veel producenten kunnen molybdeniet tegen heel lage kosten als nevenproduct produceren. De vraag vanuit de staalindustrie kan daar domweg niet tegenop.”

<<< Ontdek de belangrijkste beurstrends >>>