De Spaanse huizenmarkt is sinds haar piek met circa 40 procent teruggevallen. Het slimme geld stort zich nu en masse op de casa en vecht elkaar daarbij bijkans de tent uit. De Spaanse huizenmarkt is er eentje van hoge toppen en diepe dalen. Gedreven door goedkoop geld dankzij de invoering van de euro schoten de huizenprijzen de lucht in en verdubbelden in waarde in een luttel aantal jaren. Goed nieuws zo op het eerste gezicht voor de vele Spanjaarden met een eigen huis: maar liefst 83 procent van alle huizen in Spanje betreft een koopwoning. De crisis gooide roet in het eten. Vanaf 2007/2008 was het vastgoedfeestje ten einde en daalden de huizenprijzen met meer dan 40 procent. Hieronder kunt u zien hoe een huizenmarkt zeepbel eruit ziet.
Spaanse huizenmarkt: Blackstone en Goldman Sachs duiken op
Als belegger weet je één ding zeker, wanneer zowel Blackstone als Goldman Sachs ergens brood in zien, valt er (veel) geld te verdienen. Welnu, beiden hebben zich op de Spaanse huizenmarkt gestort en vechten elkaar bijkans letterlijk de tent uit om panden te kopen. In juli van dit jaar kocht Blackstone voor ruim €125 mio een achttiental appartementenblokken in Madrid. In augustus kreeg Blackstone het lid op de neus: Goldman Sachs overbood Blackstone bij een ook rond Madrid gelegen te koop staande portfolio van 32 projecten, waaronder 1.458 huizen en 1.588 garages. De fire sale van de regionale overheid was kennelijk zo aantrekkelijk geprijsd dat Goldman Sachs 20 procent bóven de vraagprijs bood en er met de buit vandoor ging. De voorkeur van de Blackstone’s en Goldman Sachs’ van deze wereld gaat uit naar al bewoonde panden in grote steden waar de vraag naar huizen hoog is en de huur (meestal) betaald kan worden uit het salaris van de bewoner(s). Opmerkelijk gedrag van de Amerikaanse zakenbank, wat vooral duidelijk lijkt te maken dat dergelijke projecten voor afbraakprijzen van de hand worden gedaan. Goldman Sachs is er namelijk niet de partij naar om teveel te betalen. En aanbod is er genoeg: de Spaanse bad bank Sareb, vorig jaar opgericht om vastgoed met daaraan gecombineerd slechte leningen over te nemen tegen een discount van Spaanse banken, zal nog dit jaar €1,5 mrd aan vastgoed op de markt gooien.
Spaanse overheid: dubieuze rol
De Spaanse overheid speelt partijen als Blackstone en Goldman Sachs aardig in de kaart. Spanjaarden kunnen sinds kort op een aanmerkelijk minder gunstig fiscaal regime rekenen bij de aanschaf van een woning. Daarnaast mogen professionele verhuurders de huur tegenwoordig met meer verhogen dan de inflatie, mogen niet-betalende huurders sneller uit hun huis worden gezet en mogen er kortere huurcontracten worden aangeboden waardoor verhuurders sneller de huur weer kunnen verhogen. De rechtspositie van huurders op de Spaanse huizenmarkt is met andere woorden aanzienlijk verslechterd versus de (professionele) verhuurders, met dank aan de Spaanse overheid die in zware geldnood zit. Wat er nu in Spanje op de huizenmarkt gebeurt is niet nieuw: eerder vond een dergelijke ontwikkeling ook al plaats op de Amerikaanse huizenmarkt. Zo heeft Blackstone in de VS zijn slag geslagen door voor circa $7,5 mrd ruim 40.000 vrijstaande huizen op te kopen uit foreclosures, die op laten knappen en verhuurd. Nu maakt het financiële conglomeraat met meer dan $210 mrd onder beheer dus de oversteek naar Europa op de voet gevolgd door onder andere Goldman Sachs. Wordt er tóch nog iemand beter van de ellende waar miljoenen gezinnen in terecht zijn gekomen toen de huizenzeepbel knapte. Volgens mij hebben wij de bodembel voor de Spaanse huizenmarkt inmiddels horen luiden. De crisis biedt áltijd kansen, zo blijkt hierboven maar weer eens. Wilt ook u rendement behalen met buitenkansjes die zich aandienen: dan zijn de Slim Beleggen rapporten, vol met concrete tips, een must have