Volgens de resultaten van een privé-onderzoek stegen de activiteiten in de Chinese maakindustrie in augustus het hardst van de afgelopen 10 jaar. De Caixin/Markit Purchasing Managers’ Index steeg van 52.8 in juli naar 53.1 in augustus. Een bijzonder positieve ontwikkeling want dit toont aan dat China de draad heel snel heeft opgepikt.

De Chinese economie herleeft, dat blijkt alleszins uit een privé-onderzoek inzake de Purchasing Managers’ Index. Analisten van Reuters hadden voorspeld dat het cijfer voor augustus 52.7 zou bedragen. Met andere woorden, een lichte daling ten opzichte van juli. Maar zonder veel moeite wist de Chinese maakindustrie de voorspelling van Reuters te overtreffen. De PMI voor augustus bedroeg namelijk 53.1, de hardste stijging van de afgelopen 10 jaar.

Een cijfer boven de 50 punten betekent uitbreiding of groei. Indien de PMI onder de 50 punten noteert, wil dit zeggen dat de economie aan het krimpen is. In dit geval doet de Chinese economie het dus bijzonder goed. Wang Zhe, senior econoom bij Caixin Insight Group, benadrukt dat zowel de binnenlandse als de internationale markt aan het herstellen zijn.

Manufacturing demand and supply continued to recover, and overseas demand started to pick up.

Stimulus

Tijdens de lockdown deden veel Chinese fabrieken en bedrijven de deuren dicht met als gevolg dat de economie in het slop was geraakt. De cijfers voor de maanden juli en augustus tonen aan dat het economische herstel in China stabiel is en zelfs beter dan verwacht.

Dit is wellicht te danken aan de vele stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid. Er wordt namelijk veel geld gepompt in nieuwe infrastructuurprojecten en vastgoed. Ook consumenten laten hun geld steeds meer rollen, zo blijkt uit het aantal orders voor de maand augustus.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxhere

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER