blackswan

Heel veel beleggers zullen het verhaal van de zwarte zwaan wel kennen. De kern van dit verhaal is dat de mensen in het verleden altijd van gedachten waren dat er alleen maar witte zwanen bestonden. Uiteindelijk kwamen ze ook een zwarte zwaan tegen en daardoor werd het meest onmogelijke toch mogelijkheid. Want voor die ontdekking had niemand ooit een zwarte zwaan gezien en had niemand verwacht dat een dergelijke zwaan zou bestaan. De zwarte zwaan wordt ook vaak gebruikt in de financiële wereld. En ook in de financiële wereld staat deze zwarte zwaan voor het feit dat het meest onmogelijk tot mogelijkheid kan gaan worden. In het verleden hebben we op de financiële markten al te maken gehad met meerdere zwarte zwanen. Denk bijvoorbeeld maar aan de bubble op de huizenmarkt. Voor het uitbreken van deze bubble dachten de meeste mensen dat de huizenmarkt alleen maar verder in waarde zou gaan stijgen. Ook tijdens de late jaren ’90 had bijna niemand gedacht dat de hele internetsector zou gaan instorten.

Societe Generale waarschuwt ons voor de volgende dingen

De zwarte zwaan leert ons vooral dat we vandaag de dag rekening moeten houden met het meest onmogelijke. De zakenbank Societe Generale heeft een aantal bedreigingen op een rij gezet die in de toekomst zich wel eens zouden kunnen gaan ontwikkelen tot een zwarte zwaan.

Black-swan

Op de grafiek hierboven kunnen we zien dat Societe Generale zich voornamelijk zorgen maakt over de mogelijke uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese unie, en een eventuele harde landing van de Chinese economie. Beiden bedreigingen zouden er de komende maanden voor kunnen gaan zorgen dat de markten te maken gaan krijgen met een crash. De analisten van Societe Generale roepen ons daarom ook op om vooral voorzichtig te zijn. Uw vermogen beschermen zou de komende maanden wel eens goud waard kunnen zijn.

>> Door middel van deze gids kunt u uw vermogen beschermen <<