De Federal Reserve, Bank of England en de Europese Centrale Bank zijn stilaan bezig met het terugschroeven van hun soepel monetair beleid. En dat is volgens Jim O’Neill ook niet meer dan terecht gezien de huidige economische situatie. Hij is van mening dat de centrale bankel al eerder hadden moeten overschakelen naar een normaler monetair beleid.

De tijd van soepele monetaire beleidsvormen is voorbij, aldus senior advisor bij Chatman Jim O’Neill. Het feit dat de Federal Reserve en andere centrale banken nog altijd een soepel monetair beleid handhaven, is volgens O’Neill helemaal verkeerd. Fed-voorzitter Jerome Powell heeft heel lang het woord ‘tijdelijk’ gebruikt als het over de inflatie ging, onterecht blijkt nu.

Tijdens de laatste FOMC werd het woord ‘tijdelijk’ geschrapt, wat volgens O’Neill een indirecte toegeving is van Powell dat ze de afgelopen maanden verkeerde beslissingen hebben genomen inzake het beleid. Het is dan ook niet voor niets dat Powell zei dat ze sneller dan gepland het soepele beleid zullen terugschroeven en de rentes mogelijks gaan verhogen.

Acties ondernemen

Ook de Bank of England neemt volgens O’Neill vreemde beslissingen. Zo hielden ze de rentes begin november op een historisch laag niveau terwijl de markten anders hadden verwacht. De torenhoge inflatie zal nog een tijdje aanhouden, het is dus aangeraden dat centrale banken toch acties gaan ondernemen willen ze de economische situatie onder controle houden.

If you put aside the risk of uncertainty about the [omicron] variant, when you end this year where we have ended with the scale of recovery we have had — notwithstanding what is probably a statistical fluke with the payroll survey Friday — the huge bounceback in growth, why do we need the same scale of emergency monetary policy that we had 18 months ago all over the western world?

Het is volgens O’Neill veiliger voor centrale banken om nu snel terug te keren naar een normaal beleid, gezien de economische groei nu nog sterk is. Mochten er op termijn nieuwe moeilijkheden en uitdagingen zijn, dan kunnen de centrale banken alsnog terugkeren naar een soepeler beleid. Op deze manier bouwen ze marge in om nieuwe klappen op te vangen.

Bronnen: Elliot Smith – CNBC

Foto: PxHere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>