Softbank rapporteerde donderdag een recordverlies van zijn op technologie gerichte Vision Fund. Technologieaandelen staan onder druk door stijgende rentetarieven en de strenge regelgeving in Peking heeft zijn investeringen in China geschaad.

Het Vision Fund van de Japanse reus boekte een verlies van $27,4 miljard voor zijn boekjaar dat eindigde op 31 maart. Dit was het grootste verlies sinds de start van het investeringsfonds in 2017. Het Vision Fund investeert in snelgroeiende aandelen en is het geesteskind van oprichter Masayoshi Son om het bedrijf om te vormen tot een investeringsmaatschappij.

De wereldwijde aandelenmarkten zitten echter in de greep van de torenhoge inflatie en de verhoging van de rentevoeten door de Amerikaanse Federal Reserve. Hierdoor ontvluchten beleggers snelgroeiende technologieaandelen. Ook de aanhoudende oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de nieuwe lockdowns in China hebben de markten verder onder druk gezet.

Chinese investeringen

Softbank heeft een sterke blootstelling in China via zijn investeringen in e-commercegigant Alibaba en vervoersbedrijf Didi. De aandelenkoersen van beide bedrijven zijn echter stevig gedaald. Peking neemt ingrijpende maatregelen tegen de binnenlandse technologiesector en strengere regelgeving op gebieden als gegevensbescherming en antitrust.

In april 2021 kreeg Alibaba een antitrustboete van $2,8 miljard opgelegd. De aandelen van het bedrijf zijn dit jaar alleen al met 31% gedaald. Sinds zijn hoogtepunt noteert Alibaba aan een verlies van zo’n 75%.

Didi ging in juni vorig jaar naar de beurs. Enkele dagen na de beursnotering openden Chinese autoriteiten echter een cyberbeveiligingsonderzoek. Sindsdien werd de app verwijderd uit de app storen in China. Eerder deze maand verklaarde het bedrijf dat het ook nog onderzocht werd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission in verband met zijn beursgang.

Bron: CNN
Foto: iStock