Ondanks de importtarieven die Amerikaans president Donald Trump invoerde op de import van zonnepanelen, blijft solar de sterkst groeiende energiebron in de Verenigde Staten. In het eerste kwartaal van 2018 werd er meer zonne-energie capaciteit toegevoegd dan windenergie of aardgas.

Installateurs installeerden voor 2,5 gigawatt aan zonne-energie tijdens de eerste 3 maanden van 2018. Dat is een stijging van 13% ten opzichte van een jaar eerder. Zonne-energie is hiermee goed voor 55% van de toegevoegde energiecapaciteit in de VS.

Tegen het einde van het jaar, zal zonne-energie meer dan waarschijnlijk zo’n 10,8 gigawatt aan energie toevoegen aan het Amerikaanse elektriciteitsnet. Tegen 2023 zal dit waarschijnlijk groeien naar 14 gigawatt per jaar, ondanks dat zonne-energie onderdeel is van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten.

Solar has become a common-sense option for much of the U.S., and is too strong to be set back for long, even in light of the tariffs,” – aldus Abigail Ross Hopper van Solar Energy Industries Association.

Waarom zonne-energie zo sterk groeit

Aardgas staat nog steeds bovenaan wat de capaciteit betreft met 43% van alle energieproductie. Steenkool haalt ook nog steeds een stevige 23%. Windenergie haalt nog maar 7,6% en zonne-energie nog niet eens 3%.

Er zijn dus nog heel wat groeimogelijkheden voor hernieuwbare energie.

Lees ook: Miljardairs storten zich op zonne-energie

De overrompelende leiding die hernieuwbare energiebronnen innemen bij de toegevoegde capaciteit wijst erop dat bedrijven investeren in zonne- en windenergie, ongeacht de opgelegde importtarieven. Dat komt omdat deze ‘kostcompetitief’ geworden zijn, m.a.w. …

Hernieuwbare energie is al een tijdje geen voorkeur meer voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Bron: Yahoo Finance

Foto Credit: iStock