Donald Trump heeft tijdens de afgelopen maanden meermaals laten weten dat hij een groeidoel van 3 procent voor ogen heeft. Toch is dat in het laatste kwartaal van 2017 niet gelukt, want het Amerikaanse bruto binnenlands product wist met 2,6 procent in waarde te stijgen. Een beduidend lager groeicijfer dan waar de analisten op gerekend hadden.

Tijdens de vorige periode wist het Amerikaanse BBP nog met 3,2% in waarde te stijgen. Toch is er op dit moment vrij weinig negatiefs te melden over de Amerikaanse economie. De cijfers afkomstig van The Commerce Department maken namelijk duidelijk dat de belangrijkste elementen binnen de Amerikaanse economie zich uitstekend ontwikkelen.

“Amerikaanse economie ligt er nog steeds uitstekend bij”

Een van de belangrijkste elementen binnen de Amerikaanse economie, is zonder twijfel de consumentenuitgaven. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de uitgaven duidelijk in de lift zitten. De groei van 3,8% was de grootste groeistijging in meer dan een jaar tijd.

Volgens Ryan Sweet, econoom bij Moody’s, ligt de Amerikaanse economie er nog steeds uitstekend bij. Hij laat weten dat met name de consumentenuitgaven erg belangrijk zijn voor het groeicijfer. Daarnaast zijn de bedrijven ook weer ‘agressief’ aan het investeren. Tot slot zou het belastingplan van Trump er voor kunnen gaan zorgen dat de Amerikaanse economie op korte termijn een ‘boost’ krijgt.