De wereldwijde aandelenmarkten zijn bezig aan een geweldig beursjaar. Met name op Wall Street is er sprake van een waar ‘beursspektakel’. De afgelopen jaren waren de Amerikaanse indices al de absolute uitblinkers en ook dit jaar weten ze die prestigieuze titel waar te maken. De S&P 500 index weet het zelfs voorlopig beter te doen dan het gemiddelde.

De mannen van Top Down Charts hebben in beeld gebracht hoe de huidige prestatie van de S&P 500 index is ten opzichte van het gemiddelde. De gemiddelde koersbeweging is berekend over de periode van het jaar 1990 tot en met 2016. En uit dit onderzoek komt naar voren dat we te maken hebben met een uitzonderlijk goed beursjaar.

Weet de S&P 500 deze trend vast te houden?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Top Down Charts, is te zien dat de S&P 500 index zich de afgelopen weken goed staande heeft weten te houden. Gemiddeld gezien heeft Wall Street namelijk last van de zomerrust tussen juli en oktober. Dit jaar hebben de stieren deze ‘adempauze’ duidelijk overgeslagen.

En als gevolg van de sterkte van de stieren weet de S&P 500 index het vooralsnog dit jaar beter te doen dan het gemiddelde uitwijst. Daarnaast zijn we terecht gekomen in de historisch beste periode van het jaar.

Gaat het beursfeestje ook de komende maanden onvermoeid door?