De Amerikaanse aandelenmarkten hebben hun allerlaatste handelsdag van het jaar in mineur afgesloten met gemiddelde dip van 0,34 procent. Het was een wisselvallige dag waarbij de indexen rood met groen afwisselden. Maar ondanks dit was 2021 een bijzonder goed beursjaar, de S&P 500 wist in ieder geval 28 procent te stijgen, de Nasdaq met 23 procent.

Laat je niet misleiden door de rode laatste handelsdag van 2021. De drie grootste Amerikaanse beursindexen gingen wat lager maar hebben vorig jaar bijzonder sterk gepresteerd. De S&P 500 wist namelijk met 28 procent te stijgen, de Nasdaq met 23 procent en de Dow Jones met 20 procent. Ze noteren alledrie eveneens op een absoluut recordniveau.

Chris Haverland, hoofdstrateeg bij Wells Fargo, zei dat de sterke prestatie te danken is aan het monetaire beleid van de Federal Reserve en de sterke bedrijfsresultaten. Volgens FactSet is de geschatte winstgroei op jaarbasis voor 2021 maar liefst 45,1 procent.

2021 was another exceptional year for U.S. equity markets. The markets were supported by … highly accommodative fiscal and monetary policies.

Economisch herstel en Fed

Het economische herstel dat van start ging na de coronapandemie dankzij de uitrol van wereldwijde vaccinatiecampagnes, zette zich sterk door in het jaar 2021. In combinatie met tal van inspanningen van verschillende centrale banken, wisten de Amerikaanse beursindexen telkens weer nieuwe records aan elkaar te rijgen.

Energie en vastgoed waren de best presterende sectoren in de S&P 500, met een stijging van elk meer dan 40 procent. Tech en financials stegen ook met meer dan 30 procent. Beleggers en investeerders kunnen dus terugkijken op een positief beursjaar, maar stellen zich de vraag hoe 2022 er uit zal zien. De Federal Reserve gaat namelijk meer ‘hawkish’ zijn dit jaar.

Volgens Jeremy Siegel, professor financiën aan de Wharton School of University, zal het een lastiger jaar gaan worden. Maar hij blijft positief en verwacht dat beleggers en investeerders evenzeer aardige rendementen kunnen halen ondanks de minder soepele Federal Reserve.

Bronnen: Hannah Mio & Tanaya Macheel – CNBC

Foto: Geralt – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>