Brazilië verliest de investment grade status. Kredietbeoordelaar S&P waardeert, na Rusland in januari, nu ook de staatsschuld van Brazilië af naar ‘junk’. Het land van de samba is daarmee het volgende slachtoffer van de afnemende Chinese honger naar grondstoffen. De inkomsten uit de export van ijzererts en andere grondstoffen zijn ingestort. Het Braziliaanse handelstekort is daardoor opgelopen tot 4% van het bbp. De jarenlange daling van de Braziliaanse real kreeg na de downgrade een nieuwe impuls. De prijs van 1 Amerikaanse dollar is nu 3,88 real. Daarmee verloor de real sinds 2011 maar liefst 60% aan waarde. Volgens Win Thin van Brown Brothers Harriman kan de daling nog erger worden, mogelijk tot 4,50 real voor een dollar in het komende halfjaar:
De economische cijfers gaan eerst nog veel slechter worden voordat ze weer verbeteren. We zien aan de horizon niets opdoemen dat als goed nieuws geïnterpreteerd kan worden.
Gabriel Gerzstein van BNP Paribas acht een renteverhoging van 4 à 5 procentpunten noodzakelijk om de real te stabiliseren. Maar de Braziliaanse centrale bank kan dit in de praktijk niet doen, omdat de recessie dan alleen maar dieper zou worden. En dat zou weer problemen opleveren voor de schuldenlast. Die zou als percentage van het bbp dan automatisch omhoog schieten. De staatsschuld steeg al van 52% van het bbp naar 61% nu. En kan volgens Bhanu Baweja van UBS snel oplopen tot 72,5% van bbp in 2018, om vervolgens nog verder door te stijgen. Brazilië vergrijst namelijk snel. De jaarlijkse groei van de beroepsbevolking daalde al van 2,2% in 2000 naar 1,2% nu en is de komende decennia op weg naar krimp. Daar komt bij dat het beleid van de overheid, onder leiding van president Dilma Rousseff, rampzalig heeft uitgepakt. S&P verwacht dat het begrotingstekort dit en komend jaar op zal lopen tot 8% van het bbp. De overheid heeft de inkomsten uit jaren van hoge grondstoffenprijzen verkwist. En Brazilië staat slechts 120e op de wereldranglijst van de Wereldbank wat betreft het zakelijk klimaat, met rampzalige scores op infrastructuur, juridisch systeem en regeldruk voor ondernemingen. De roep om een aftreden van Rousseff neemt onder de ontevreden bevolking toe. De Bovespa aandelenindex probeert ondertussen uit alle macht de technische steun op 45.000 punten te houden. Als die breekt, ligt volgens Win Thin de weg naar de dieptepunten van 2008 open.