2015 was een tumultueus en pijnlijk jaar voor de oliemarkten. Brent-olie dook zelfs na een langdurige daling onder de prijs voor ruwe Amerikaanse olie (WTI). Ook voor het komende jaar verwachten analisten veel beweging en onrust. De eerste handelsdag zette alvast de toon. De prijs van ruwe olie trok namelijk flink aan vanwege de zorgen over het conflict tussen de olieproducenten Saoedi-Arabië en Iran.
De Brent-olieprijs steeg tussentijds 1,7 procent naar een stand van 37,94 dollar per vat, nadat Saoedi-Arabië zondag had aangekondigd de diplomatieke banden met Iran te verbreken. Het land trekt alle diplomaten terug uit Iran en heeft Iraanse vertegenwoordigers 48 uur de tijd gegeven om hetzelfde te doen in Saoedi-Arabië. De breuk is een reactie op de Iraanse kritiek op de executie van de sjiitische geestelijk Nimr al-Nimr in het soennitische koninkrijk.
Saoedi-Arabië en Iran al langdurig vijanden
Saoedi-Arabië en Iran, respectievelijk nummer 1 en nummer 5 van de OPEC-landen, zijn al lange tijd gezworen vijanden in de diverse conflicten die spelen in het Midden-Oosten, zoals Syrië en Jemen. “Wellicht ziet de markt het als een eerste stap op weg naar een mogelijke hevige escalatie van de problemen tussen Saoedi-Arabië en Iran,” zo stelt Ric Spooner, analist bij CMC Markets in Sydney, tegenover Bloomberg. “Waarschijnlijk dekken diverse handelaren momenteel hun short-posities in de markt. Dat gezegd hebbende, verwacht ik geen structurele stijging van de olieprijs, want de productie in het Midden-Oosten zal niet snel verminderen.”
Olieproductie Midden-Oosten
Saoedi-Arabië produceerde 10,25 miljoen vaten per dag in december 2015, volgens cijfers verzameld door Bloomberg. Iran pompte weliswaar een stuk minder vaten per dag (2,7 miljoen), maar is van plan om de productie flink op te schroeven zodra de internationale sancties zijn opgeheven.
“De geopolitieke zorgen nemen toen, maar alle voorraadindicatoren zijn nog altijd erg bearish,” aldus Robin Mills, analist bij Manaar Energy Consulting in Dubai. “Iran keert terug op de markt en gaat volop exporteren. Ook Rusland produceert als nooit tevoren, en andere OPEC leden hanteren precies dezelfde strategie.”
>> Schrijf u in op de gratis nieuwsbrief van Slim Beleggen <<