stijgende dollar

Het is al tijden een van de vragen die de gewone beleggers zichzelf stellen: hoe speel ik het beste in op de stijging van de dollar tegenover de euro. In dat kader zegt Mohamed El-Erian, chief economic adviser bij de Duitse verzekeringsgigant Allianz, dat beleggers zouden moeten inspelen en proberen te profiteren van een verdere stijging van de Amerikaanse dollar. El-Erian adviseert beleggers om slechts met kleine posities te handelen en vooral veel cash achter de hand te houden om zo snel mogelijk te kunnen inspelen op enorme dalingen. De sterke dollar zal naar verwachting tegenwind betekenen voor zowel bedrijven in de Verenigde Staten als in opkomende markten, zei El-Erian maandag in een column in de Financial Times, een fenomeen dat hij omschrijft als een ‘financiële breuk’. Amerikaanse bedrijven zullen het moeilijker krijgen om te concurreren met Europese en Aziatische concurrenten, terwijl de Amerikaanse economie nog te zwak is om dit soort tegenslagen aan te kunnen.

Schulden in dollar

Bedrijven die zich bevinden in de economieën van opkomende markten en een te hoge blootstelling hebben aan dollar-gedomineerde schulden, zullen waarschijnlijk ook een zware tijd tegemoet gaan. Maar zoals El-Erian aangeeft, centrale banken kunnen hun balansen gebruiken om deze bedrijven te redden van een ondergang. Beleggers zouden hun positionering dan ook moeten aanpassen, stelt El-Erian, waarbij ze blootstelling zouden moeten hebben door een combinatie van de dollar tegenover andere belangrijkste valuta’s (met name de euro, met afgedekte Europese versus US equity positionering) en wat betreft staatsobligaties gaat hij voor Amerikaanse obligaties tegenover de Duitse varianten.

Beperkte schulden

Wat betreft beleggingen in opkomende markten zouden beleggers zich moeten concentreren op landen met grote hoeveelheden buitenlandse valutareserves en een beperkte dollar-gedomineerde schuld. Maar zei El-Erian; in een tijd waarin de wisselkoers zo bewegelijk zijn, is het slim om een substantiële hoeveelheid cash achter de hand te houden. ‘We moeten per slot van rekening nooit vergeten dat gelimiteerde liquiditeit een groeiend fenomeen is in tijden van marktvolatiliteit. En volatiliteit is wat de markten te wachten staat.’ Kijk in deze volatiele tijden ook eens naar goud: dit zijn de mogelijkheden!