Begin 2016 wist de goudprijs een stevige bodem neer te zetten. Sinds dat moment is de goudprijs tientallen procenten in waarde gestegen. In meerdere valuta’s gemeten noteert het gele edelmetaal zelfs rond een recordhoogte. En het lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn alvorens de goudprijs in dollars gemeten ook weet te stijgen naar een nieuw record.

De goudprijs weet tot nu toe dit jaar goede zaken te doen. En dat zal niemand verrassen, want de toegenomen onzekerheid in de wereld is een opsteker voor het gele edelmetaal. Steeds meer beleggers vluchten immers naar goud als bescherming voor de portefeuille. De edelmetalen worden al decennialang gezien als een ‘veilige haven’.

Goudprijs kan in waarde gaan exploderen

Volgens de analisten van NovaGold is er een interessante vergelijking te trekken tussen de huidige koersbeweging en de beweging die zichtbaar was tijdens de jaren ’70. Op de bovenstaande grafiek is het koersverloop vanaf het jaar 2000 afgezet tegenover de cyclus uit de jaren ’70 (en eerder). Volgens deze grafiek moet de echte goudprijsrally nog beginnen.

Tijdens de jaren ’70 wist de goudprijs tijdens de laatste jaren van dat decennium pas echt hard in waarde te stijgen. Deze stijging wist stand te houden tot het begin van het jaar 1980. Uiteraard biedt het verleden geen enkele garantie voor de toekomst, maar de correlatie tussen beide periodes is in ieder geval erg indrukwekkend te noemen. En gezien het beleid van de centrale banken lijkt goud onmisbaar te zijn voor elke belegger.

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!