Over het algemeen valt te zeggen dat de hele bevolking samen vaak even rijk is als de economie en de groei daarvan. Tenminste, dat was in de periode van 1951 tot 1997 het geval. Daarna is het compleet mis gegaan door de invloed van de centrale banken. Toekomstige groei werd kunstmatig naar voren gehaald en dat kan uiteraard nooit lang goed gaan. Knapt er binnenkort een nieuwe zeepbel uiteen?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Epsilon Theory, is te zien dat de totale waarde van de Amerikaanse huishoudens over het algemeen correleert met het Amerikaanse bruto binnenlands product. Toch is dat plaatje tijdens de afgelopen twintig jaar drastisch veranderd. Door het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank zijn er al drie welvaartsbubbels ontstaan. En de laatste zeepbel moet nog knappen.

We bevinden ons binnen de financiële zeepbel

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Epsilon Theory, is de situatie van de afgelopen twintig jaar in beeld gebracht. Tijdens de late jaren ’90 werden beleggers geconfronteerd met de internetzeepbel en ruim acht jaar later vond de huizenmarktzeepbel plaats. Tijdens beide gebeurtenissen keerde de totale waarde van de Amerikaanse huishouders terug tot aan de waarde van het Amerikaanse bbp.

Maar, aangezien de Fed tijdens de afgelopen jaren de markten heeft bespeeld met lage rentetarieven en het opkopen van bedrijfs- en staatsobligaties, is de situatie opnieuw compleet uit de hand gelopen. De huidige zeepbel is te betitelen als de financiële zeepbel. Gezien het verleden lijkt de Fed opnieuw met vuur te spelen en ziet de toekomst er uiterst onzeker uit.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)