Na de zoveelste mislukte onderhandelingen over hulp in ruil voor hervormingen, lijkt de kans steeds groter te worden dat er een run op Griekse banken zal ontstaan. De waardering van de Griekse bankensector is sinds de start van de maand juni met maar liefst bijna een derde in waarde afgenomen dankzij zorgen rondom de mogelijkheid dat Griekenland de eurozone zal verlaten.
Griekse banken
Afgelopen vrijdagochtend waren de banken in Athene in het centrum geopend, en was er een stabiele stroom van mensen die geld onttrokken uit de pinautomaten, stelt Cnbc. De stemming was echter wel kalm en er waren amper rijen die werden gevormd. Het was volgens Cnbc zelfs lastig om te zeggen of het er überhaupt drukker was dan op een normale vrijdagochtend. Natuurlijk val via het observeren van pinautomaten niet te zien hoeveel mensen hun geld via andere wegen verplaatsen. Daarnaast is Griekenland nog steeds een economie waar veel van de transacties die gedaan worden via creditcards in andere westerse landen, vaak in cash gedaan worden. Yannis Stournaras, governor van de Bank of Greece, de centrale bank van Griekenland, zei afgelopen vrijdag dat hij ‘de stabiliteit van het Griekse bankensysteem kon bevestigen’.
Uitstroom Griekse banken
Toch moeten we niet vergeten dat er al enorm veel geld is opgenomen bij Griekse banken. Overigens stroomt er al sinds het begin van de financiële crisis geld weg bij de banken in het land, maar dit is pas in de afgelopen weken echt geïntensiveerd. Het gaat tot nu toe om 40 miljard dollar, wat neerkomt op ongeveer 25 procent van de deposito’s, die aan het Griekse bankensysteem zijn onttrokken, zo schat Citi in. Alleen al vorige week donderdag ging het om meer dan 1 miljard dollar, zo meldde Reuters weer in een rapport. Griekse banken hebben het tot nu toe gered ondanks de uitstroom, dankzij het vangnet van de ECB via het noodfonds dat beter bekend staat als emergency liquidity assistance (ELA). Die hulp staat nu echter ter discussie.