Na de financiële crisis van 2008 ontstond er een tweedeling wat betreft inflatieverwachtingen. Het ene kamp beweerde dat al die monetaire stimulering door centrale banken zou leiden tot zeer hoge inflatie. Volgens sommigen zelfs tot hyperinflatie. Aan de andere kant het spectrum beweerden anderen dat trage economische groei in combinatie met de schuldenlast zou kunnen leiden tot een deflatoire klap. Het resultaat tot nu toe? De gulden middenweg. De wereld volgt een pad van lage inflatie en beperkte groei. De inflatoire krachten en deflatoire druk hieven elkaar grotendeels op. Fondsenhuis Fidelity zet in een analyse de huidige trends voor beide kanten op een rijtje. Inflatie-kamp:
- monetair beleid blijft wereldwijd zeer soepel;
- westerse economieën laten cyclische verbetering zien;
- de Amerikaanse arbeidsmarkt verkrapt en de vooruitzichten voor de consument in de VS verbetert;
- de eurozone zit middenin een cyclische expansie ondersteund door gunstige kredietomstandigheden, stijgende vraag en een soepel monetair beleid.
Aan de deflatie-zijde:
- China’s economie vertraagt door overcapaciteit en dalende bedrijfswinsten;
- opkomende markten zitten klem door dalende groei in combinatie met hoog opgelopen schulden;
- er zijn maar weinig economieën in staat de wereldwijde vraag aan te zwengelen door hogere import;
- seculaire trends zoals vergrijzing;
- een sterke dollar en lage grondstoffenprijzen, olie in het bijzonder.
Fidelity verwacht dat deze krachten elkaar de komende tijd zullen blijven balanceren. Maar wat zijn nu de twee grote risico’s voor deze outlook?
1. Inflatie-risico: Amerikaanse loonsexplosie
Het fondsenhuis stelt dat sinds begin dit jaar het aantal nieuwe werknemers dat Amerikaanse bedrijven aannemen stabiel ligt. Maar het aantal vacatures loopt wel fors op. Dat suggereert dat bedrijven moeite hebben gekwalificeerd personeel te vinden, wat de lonen alsnog fors op zou kunnen drijven. Dat zou weer neerwaartse druk zetten op de winstmarges van bedrijven. En het verhoogt de kans op een reeks renteverhogingen. Dit scenario zou meer volatiliteit impliceren en zwakkere aandelenmarkten. Grondstoffen en TIPS, ofwel Amerikaanse staatsobligaties met een ingebouwde bescherming tegen inflatie, zouden kunnen profiteren.
2. Deflatie-risico: China schok
China vertraagt. Dat is bekend. Er bestaat echter het risico dat de afkoeling omslaat in regelrechte economische krimp. Dat kan leiden tot grote financiële instabiliteit, zo stelt Fidelity. China probeert de kredietgroei wel te stimuleren. De vraag naar leningen zit echter op het laagste punt in het laatste decennium. En daar komt de kapitaalvlucht nog bij. Fidelity denkt dat een devaluatie “een substantiële deflatoire schok voor de wereldeconomie” zou betekenen. Dus er is vandaag wel een bommetje ontploft. Implicaties? Risk-off op de financiële markten en nog grotere volatiliteit. Langlopende Treasuries zullen profiteren van deflatie. En alles wat gekoppeld zit aan China – Aziatische handelspartners, grondstoffenprijzen en -producenten, aandelen in opkomende markten – zal averij oplopen. Wat dat betreft zien we van dit alles vandaag een aardig voorproefje.
<<< Verdien meer geld met deze gratis ULTIEME Trading Almanak >>>