Voor de traders onder ons is er tot nu toe dit jaar nog maar weinig te beleven geweest. Op de beursvloer is er al het gehele jaar sprake van een ontspannen sfeer en dat is toch wel bijzonder te noemen. Op geopolitiek gebied hebben we immers te maken met een behoorlijk gespannen situatie. Toch trekken de beleggers zich daar maar weinig van aan.

De strijd tussen Amerika en Noord-Korea lijkt onvermoeid door te gaan. Al wekenlang is er sprake van een oplopende spanning tussen beide landen en volgens kenners is de kans aanwezig dat we daadwerkelijk te maken gaan krijgen met een nucleaire oorlog. Uiteraard gaat een dergelijke oorlog gigantische schade aanrichten. Maar, de hedendaagse beleggers lijken niet van plan te zijn om hun stukken op de markt te lozen. Zo werden er op Wall Street afgelopen week opnieuw records verbroken.

Dit jaar is bijzonder saai

Op de bovenstaande tabel, afkomstig van Grayeli, is te zien dat er sprake is van een bijzonder beursjaar. De statistieken laten namelijk zien dat we op de beurs gemiddeld 3 keer per jaar te maken krijgen met een correctie van 5% of meer. Daarnaast hebben we gemiddeld één keer in het jaar te maken met een beurscorrectie van 10% of meer.

Opvallend genoeg hebben we nog met geen enkele situatie dit jaar te maken gehad. Dit hele beursjaar hebben we nog niet te maken gehad met een correctie van 5% of meer! En dat is best wel een verontrustend feit. Zelfs binnen een Bull Market hebben we namelijk te maken met gezonde correcties. Maar, daar is dit jaar nog maar weinig van terug te zien.