De prijs van geld, ofwel de rente, bepaalt bijna alles in een economie. Maar slechts weinigen – zelfs in de financiële markten – zijn zich daar goed van bewust, aldus Steen Jakobsen van Saxo Bank. Winsten, groei, werkgelegenheid, begrotingen en inflatie zijn allemaal afgeleiden van de rente. Werkt een lagere rente om de economie te stimuleren? In Japan in ieder geval niet. Volgens Jakobsen komt dat omdat het model van kapitaalallocatie door de lage rente hapert. Geld zou naar de beleggingen en leners met het hoogste verwachte rendement moeten stromen. Maar we hebben nu een periode achter de rug waarbij de allocatie vooral plaatsvond op basis van vriendjespolitiek, aldus de strateeg. Die periode zou nu wel eens ten einde kunnen zijn gekomen. De markten proberen de toewijding van de Fed aan de geprojecteerde renteverhogingen te peilen. En schatten de kans op de vier renteverhogingen, die de Fed zelf voorziet, momenteel op nog geen 4%. Maar Jakobsen wijst er op dat de centrale bank over het algemeen zijn beloftes nakomt, en soms zelfs overtreft. Hij verwacht ditmaal geen uitzondering. Opmerkelijk genoeg verzwakt de dollar historisch gezien als de rente stijgt. Het aantal faillissementen stijgt voor risicovolle bedrijven van onder de 1 à 2% per jaar naar meer dan 10%. Dit is volgens de strateeg echter een gezond reinigingsproces dat slechte beleggingen uit de weg ruimt. En dat is goed nieuws. Want daarmee komt een einde aan de speculatieve omgeving met zijn vele mal-investeringen waarbij het kapitaal te lang naar een handjevol sectoren stroomde. Jakobsen:
Als geld vrijer stroomt en de markt kapitaal goed kan alloceren, dan wint iedereen. Niemand verliest, behalve nepotistische en luie beleggers. Maar over het algemeen zijn renteverhogingen door de Fed een teken van herstel, niet van ziekte.
Hij denkt dan ook dat deze marktomgeving veel kansen biedt:
Gebruik de huidige volatiliteit om dit kwartaal risico-activa op te pikken. 2016 zal geweldige kansen bieden terwijl de markten resetten en tot leven komen. Een hogere prijs van geld zou wel eens precies kunnen zijn wat de economie nodig heeft. En dat zou wel eens de grotere verrassing van dit jaar kunnen worden.
<<< Download de gratis Beursbijbel: 10 Geboden voor iedere Belegger >>>