“Keep it in the ground.” Zo heet de klimaat-campagne van de gezaghebbende Britse krant The Guardian. Het doel: grote investeerders bewegen hun aandelen in fossiele brandstoffen te verkopen. Dat zou zomaar eens kunnen gebeuren, en dan nog niet eens vanwege het klimaat. De KOL Market Vectors Coal ETF bereikte vandaag opnieuw een meerjaars-dieptepunt na een daling van 2,8%. Inmiddels noteert de kolen-ETF, met als grootste holdings Aurizon Holdings Ltd., China Shenhua Energy en Consol Energy Inc., maar liefst 80% onder de hoogtepunten uit 2011.
Steenkolen onder druk
De kolensector zit vanuit meerdere kanten klem. Laten we eens een aantal factoren op een rijtje zetten:
- Milieuvervuiling in China: de smog in China is in de winter niet meer te harden. Daarnaast komt bij verbranding van kolen naast fijnstof ook het giftige kwik vrij. Partijleiders vrezen een ontevreden bevolking en hebben frontaal de aanval ingezet op kolen. Dit door het ontmoedigen van zware industrie en het massaal inzetten op verduurzaming van de elektriciteitsproductie.
- Klimaatverandering: kolen bevatten per energie-eenheid van alle fossiele brandstoffen met afstand de grootste hoeveelheid CO2. Begin december vindt de veelbesproken Klimaatconferentie plaats in Parijs. Dit zou kunnen leiden tot een carbon-tax, die de huidige goedkope kolen weer relatief duur zullen maken.
- Shale-gas VS: de fracking-revolutie in de VS heeft ervoor gezorgd dat de LNG-terminals van import naar export omgebouwd worden. Met het stijgen van de Amerikaanse gasproductie is de aardgasprijs ingestort. Daarmee wordt het interessant stroom op te gaan wekken met aardgas. En dat is precies wat er aan het gebeuren is.
- Stranded assets: al die kolenreserves op de balans van mijners zijn natuurlijk wel leuk op papier, maar hoeveel mag er uiteindelijk gemijnd worden? Als er een wereldwijd koolstof-budget komt, dan dienen grote hoeveelheden reserves afgeschreven te worden. En dat terwijl veel kolenmijners forse nettoschulden op de balans hebben staan, die voorrang hebben op aandeelhouders.
Is de kolenbodem al in zicht? Of is de situatie uitzichtloos? Geef je mening in de comments!