Een sterke arbeidsmarkt en lage werkloosheidscijfers, dat klinkt als muziek in de oren. Toch deed zulk nieuws aandelen crashen in de Verenigde Staten van Amerika en bijgevolg ook in Europa. Het feit dat de arbeidsmarkt sterk blijft, is een teken dat de Federal Reserve nog veel werk voor de boeg heeft om de economie (en de inflatie) af te koelen.

Het is de omgekeerde wereld. Normaal gezien is het net positief nieuws als de arbeidsmarkt robuust is en de werkloosheidscijfers dalen, een teken van een sterke en gezonde economie. Maar tegenwoordig hoort men dit liever niet want dat betekent dat de Amerikaanse centrale bank de rentes nog meer moet gaan verhogen om de economie af te koelen.

Zolang de economie goed blijft draaien en consumenten geld blijven uitgeven aan producten en diensten, zal de inflatie niet onmiddellijk gaan dalen. De reactie op de aandelenmarkten toont aan dat beleggers en investeerders vrezen voor nog meer renteverhogingen van de Federal Reserve, want dat is de enige manier om de economie en de inflatie af te koelen.

Beurssentiment

Ron Hetrick, senior econoom bij Lightcast, benadrukt dat de huidige situatie nefast is voor het sentiment op de aandelenmarkten vermits men de lage werkloosheid beschouwt als een katalysator voor hogere consumentenprijzen. Een lage werkloosheid is in principe zeer goed voor de economie, maar niet als de inflatie op het hoogste niveau sinds begin 1980 staat.

Low unemployment used to feel so good. Everybody who seems to want a job is getting a job. But we’ve been getting into a situation where our low unemployment rate has absolutely been a significant driver of our inflation.

Dat betekent dus dat de Federal Reserve zeker nog geen groen licht krijgt om hun rentebeleid te veranderen. Beleggers en investeerders vrezen dus dat de rentes opnieuw verhoogd gaan worden met 75 basispunten tijdens de FOMC-bijeenkomst op 1 en 2 november en dus gaat de rust op de aandelenmarkten ook niet snel terugkeren onder deze omstandigheden.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: Got Credit – Flickr – CC BY 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>