Stierenmarkt goud en goudmijnaandelen Stijgt de goudprijs door de turbulentie op de aandelenmarkt, het afdekken van short-posities, het verlies van vertrouwen in de centrale banken … of is het een opflakkering in de dalende trend? Goud kende sinds de daling in 2011 meerder opflakkeringen, maar deze keer lijkt er toch iets meer aan de hand te zijn. De stijging van bijna 20% op 2 maanden wordt deze keer gedragen door fundamentele gegevens, historische trends en vooral het ongeloof dat de trein definitief vertrokken is. Een nieuwe stierenmarkt wordt altijd gedragen door het nodige ongeloof. (net als aandelen in 2009) Er zijn 3 goede redenen waarom de stijging van 20% nog maar het begin is: # 1. Centrale banken verliezen de controle Centrale bankiers lijken het noorden kwijt te zijn. Hun kordaat optreden tijdens de financiële crisis bracht hen de status van financiële Goden. Talloze maatregelen zorgde ervoor dat de economie niet in een depressie belande. Maar halsstarrig vasthouden aan hun modellen zorgde niet voor de verwachte heropleving van de economische groei. Enkele specialisten geven uitleg: Maria Bartiromo: Er is een toenemende vrees dat de centrale banken over heel de wereld niet langer in staat zijn de zwakke economische groei aan te zwengelen. De rentevoeten zijn al zo laag dat beleggers vrezen dat de centrale banken geen middelen meer hebben. Bob Michele (JP Morgan): Er is een serieuze kredietcontractie onderweg, Janet Yellen moet daar op anticiperen. Een goudprijs van $1.200 wil zeggen dat men meer vertrouwen heeft in goud als in bankdeposito’s als veilige haven. Stan Druckenmiller: Wanneer de rentevoeten zo lang zo laag zijn, verdwijnt het positieve effect. Maar wat niet verdwijnt, zijn de onvoorziene gevolgen van het beleid. # 2. Sterke vraag naar goud De vraag naar fysiek goud trok sterk aan in 2015, vooral naar het einde van het jaar toe. Deze vraag was sterk gestegen door de lage goudprijs. Maar nu de goudprijs stijgt, stijgt de vraag nog meer omdat men nog snel wil gebruik maken van een goedkopere goudprijs.

  • Centrale banken kochten 281 ton goud in 2015 tijdens de laatste 6 maanden, 170% meer dan tijdens de eerste 6 maanden.
  • In China lag de vraag naar goudbaren – en munten in 2015 21% hoger dan in 2014.
  • Investeringsvraag in Europa steeg 12%.
  • De Japanse goudhonger was met 16,2 ton het hoogste sinds 2005.
  • De verkoop van goudbaren en –munten in de Verenigde Staten steeg 15% in het 4e kwartaal, het hoogste niveau sinds 2011.

# 3. Van berenmarkt naar stierenmarkt Een berenmarkt wordt altijd gevolgd door een stierenmarkt. Wanneer de angst op verlies groter is dan de angst op het missen van de volgende stierenmarkt is het einde vaak nabij. De huidige daling van de goudprijs heeft diepe wonden geslagen waardoor nog weinig mensen geloven dat een nieuwe stierenmarkt mogelijk is.

bull-market-gold

Sinds 1975 waren er 6 grote berenmarkten, inclusief de huidige die de 2e langste uit de geschiedenis is. Maar de opbrengsten bij een volgende stierenmarkt in goud zijn niet van de minste. De kleinste winst werd geboekt tussen 1992 en 1996 met een stijging van 25%, maar andere stierenmarkten zagen een explosieve stijging 75%, 163%, 288% en 717%! Mis niets van de volgende stierenmarkt in goud via deze handige GoudGids.