joseph-stiglitz

De onrust op de aandelenbeurzen in China zorgt voor heel wat kopzorgen bij veel beleggers. Sommige experts vrezen zelfs een “cataclysmic year” met een globale deflatoire crisis. Maar Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz behoort duidelijk niet tot die groep. Hij stelt dat de problemen op de Chinese aandelenbeurzen veroorzaakt werden door het slecht uitgedachte ‘remsysteem’. “Er is altijd een gat tussen hetgeen gebeurt in de reële economie en in de financiële markten,” zo legt Stiglitz uit in een interview met Bloomberg. “Natuurlijk kampt China met een groeivertraging. Maar er is geen sprake van een rampzalige situatie.” Volgens de econoom werd de paniek van vorige week op de Chinese aandelenbeurzen veroorzaakt door het slechte ontwerp van het remsysteem. De Chinese toezichthouder trachtte paniek op de markt te voorkomen met de maatregel, maar de implementatie zorgde er juist voor dat beleggers massaal naar de nooduitgang renden. “Dit is wederom een bewijs dat men voorzichtig met marktregulering moet omgaan. Maatregelen kunnen de volatiliteit verminderen, maar ook verergeren indien ze slecht zijn uitgedacht.”

Meer stimulering nodig

Stiglitz legt ook uit aan Bloomberg dat de maatregelen die de beleidsmakers in China momenteel nemen, ontoereikend zijn voor een herstel van de groei. Hij doelt daarmee op het ingrijpen van de overheid in de industriële sector, die kampt met forse overcapaciteit. “De focus op de hervormingen van de industriesector is niet voldoende. Dergelijke maatregelen houden geen rekening met het échte probleem dat wereldwijd speelt. Er is sprake van een tekort aan vraag naar goederen en diensten. Natuurlijk zijn de hervormingsmaatregelen niet nutteloos, maar ze hebben geen effect indien de vraag niet wordt gestimuleerd.”

Stiglitz waarschuwt

De Nobelprijswinnaar heeft een duidelijk waarschuwing voor China: “Indien de vraag niet wordt gestimuleerd, kunnen we wél in een diepere crisis terechtkomen.” Het lijkt erop dat Chinese politici het eens zijn met Stiglitz. Vorige maand lieten beleidsmakers al weten dat ze de groei willen aanzwengelen door de huizenmarkt te stimuleren en het overheidstekort op te laten lopen. De vraag is of dat genoeg zal zijn om een rampzalige crisis te voorkomen…

Elke week het beste advies over aandelen in uw mailbox? Schrijf u hier in …