Tijdens de voorbijgaande dagen zijn de rentestanden op de obligatiemarkten stevig opgelopen. Dit heeft alles te maken met de persconferenties van de Amerikaanse en de Europese centrale bank. Tijdens deze persconferenties werd duidelijk dat het tijdperk van lage rentestanden definitief achter de rug ligt. Een stijgende rente kan echter desastreuze gevolgen hebben voor de zogenoemde ‘zombiebedrijven’.

Ondanks het feit dat de wereldeconomie tijdens de afgelopen maanden krachtig wist te groeien, zijn er nog steeds genoeg bedrijven te vinden die maar moeilijk het hoofd boven water weten te houden. De coronacrisis heeft zelfs geleid tot een grotere tweedeling. Een deel van de bedrijven wist immers sterk te profiteren van de crisis, terwijl het andere deel harde financiële tikken moest incasseren. En een hogere rente kan uiteindelijk de katalysator zijn voor een stormvloed aan faillissementen.

Een kleine renteverhoging kan al grote consequenties gaan hebben

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Deutsche Bank, is te zien dat er in de Verenigde Staten genoeg ‘zombiebedrijven’ te vinden zijn. Dit zijn bedrijven waarbij de rentelasten hoger zijn dan de winst. Deze categorie bedrijven is op dit moment zelfs goed voor 20% van alle bestaande Amerikaanse bedrijven. Op de grafiek is te zien dat het aantal zombiebedrijven tijdens de afgelopen jaren exponentieel is toegenomen.

Op het moment dat de rente verhoogd gaat worden, kan dit grote gevolgen hebben voor deze zombiebedrijven. Hoe hoger de rentelasten worden, hoe kleiner de kans van overleven wordt. Overigens is de situatie in Europa ook niet veel beter. Wat dat betreft zal het tijdperk van stijgende rentestanden hoogstwaarschijnlijk ook gaan leiden tot grote verliezers.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>