RV-zweden_jpg_crop_display

De onrust op de aandelenmarkten lijkt deze week verminderd, maar de hevige bewegingen op de valutamarkten baren nog altijd veel zorgen. Onder andere het IMF en de Wereldbank hebben hun bezorgdheid geuit. Deze week laat ook de Zweedse centrale bank van zich horen. Aanleiding is de sterke stijging van de Zweedse kroon. De appreciatie van de Zweedse munt wordt niet veroorzaakt door positief nieuws over de binnenlandse inflatie; de stijging is het gevolg van ontwikkelingen die zich buiten Zweden afspelen. Dit zegt Mark Floden, bestuurder van de Zweedse centrale bank (Riksbank). “De kroon is in de afgelopen periode in waarde gestegen, maar ik zie geen enkele relatie met de Zweedse inflatie. Het feit dat onze munt stijgt door externe factoren, baart ons zorgen.” Onderstaande grafiek laat zien dat de Zweedse munt sinds mei met 12 procent is gestegen tegenover de Noorse kroon.

Schermafdruk 2015-10-08 10.40.21

“Wij denken dat de Zweedse munt verder kan stijgen in de komende maanden. Het zal lastig worden voor de Riksbank om dat proces tegen te houden”, zo stelt Carl Hammer, valuta analist bij SEB, tegenover Bloomberg.

Rente verlaagd

Maar de centrale bank deed al wel een poging hiertoe. In juli verlaagde de bank de rente naar -0,35 procent, omdat de munt te hard steeg door externe factoren. Zo verzwakte de euro door het beleid van de ECB, en deze daling maakte de Zweedse munt aantrekkelijker. Ook zorgde de lage rente in de VS voor meer opwaartse druk. Bovendien daalde de Noorse kroon dankzij de lage olieprijs, en deze beweging maakte de Zweedse munt nog aantrekkelijker.

Extra maatregelen mogelijk

Maar de maatregel in juli heeft niet het gewenste effect gehad. De Riksbank maakt zich dan ook zorgen over de inflatieverwachting in Zweden. “In algemene termen gesproken, hebben er enkele negatieve ontwikkelingen plaatsgehad in de mondiale economie. En met name het recente besluit van de Fed heeft de laatste weken invloed gehad op de Zweedse munt.” Indien inflatie uitblijft, dan geeft de centrale bank de voorkeur aan het opkopen van meer obligaties en verdere renteverlagingen: “Staatsobligaties blijven onze voorkeur hebben om de inflatie aan te zwengelen. Ook extra renteverlagingen zijn mogelijk. Deze zullen dan in kleine stappen plaatsvinden.”    

>> Wij maken van u een BEURSMILJONAIR <<