De oliemarkt zit in een heuse rollercoaster, eentje die voorlopig alleen maar omhoog lijkt te gaan. De olieprijzen zijn genadelijk aan het stijgen en er lijkt niet meteen een pauze aan te komen. Strategen verwachten dat de olieprijzen nog veel hoger kunnen schieten nu de winter voor de deur staat en het aanbod langs OPEC-zijde niet groter wordt.

De OPEC+, de Organisatie van olie-exporterende landen en zijn bondgenoten, wordt stevig onder druk gezet door grote olieconsumerende landen om de productieniveau’s verder te verhogen gezien de vraag naar olie en de olieprijzen hard aan het stijgen zijn.

Toch besliste de organisatie om hun productiebeleid ongewijzigd te laten ten opzichte van juli, toen hadden ze beslist om de productie te verhogen met 400.000 vaten per dag. John Driscoll, hoofdstrateeg bij JTD Energy Services, vraag zich af wat er gaat gebeuren deze winter.

What I think [is] more concerning to everyone out there … what happens during the winter? Are we going to have another Arctic freeze? When you get into winter, what you really have to worry about is this non-discretionary demand. You could see an off the charts spike — that is one scenario out there.

100 dollar

De vraag naar olie is nu al zodanig hoog, en het aanbod en de voorraden onvoldoende om hieraan te voldoen, dat consumenten in sommige landen zelf brandstof aan het inslaan zijn. Driscoll ziet de olieprijzen naar 100 dollar per vat stijgen als er een combinatie is van bv. een strenge winter, de OPEC+ die hun been stijf houdt en een aanhoudende gebrekkige voorraad.

Het zou dus volgens hem wel kunnen, maar 100 dollar per vat is volgens hem niet duurzaam. De piek zou van korte duur zijn waarna de olieprijzen terug zullen dalen, aldus Driscoll. Eén ding is zeker, niemand weet precies wat er staat te gebeuren. Voornamelijk gezien COVID-19 nog altijd een impact heeft op de wereldeconomie, hoewel het zijn invloed stilaan aan het verliezen is.

Bronnen: Weizhen Tan – CNBC

Foto: Pxhere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>