De aanhoudende spanningen tussen de Verenigde Staten en China creëren een grote kloof tussen, niet alleen beiden landen, maar ook de technologiesector in zijn geheel. Bedrijven worden ‘gedwongen’ om aparte technologieën te ontwikkelen, eentje voor China en zijn omringende landen en eentje voor de rest van de wereld. Een slechte evolutie volgens experts.

De escalatie tussen de USA en China is nefast voor de bedrijfsresultaten en uiteraard voor de groei van de wereldeconomie. Het drijft de twee landen steeds verder uit elkaar maar het drijft de technologieën die ontwikkeld worden ook uit elkaar volgens CFO van Trend Micro Mahendra Negi.

Rivaliteit

Volgens Negri worden bedrijven geforceerd om verschillende technologieën te ontwikkelen die niet compatibel zijn met elkaar. Zo krijg je dus bijvoorbeeld smartphones die werken in China maar elders in de wereld niet. De technologische rivaliteit gaat ten koste van de vooruitgang en de consument.

The local regulations might drive development in different parts, so you will have this problem of compatibility.

Een voorbeeld van de technologische rivaliteit is het gedoe rond het Chinese Huawei. De Amerikanen hebben het bedrijf op de zwarte lijst gezet omdat Trump er van overtuigd is dat hun toestellen zijn uitgerust met spionagesnufjes en dus Huawei fungeert als spionagebedrijf voor China.

Huawei heeft nochtans met klem benadrukt dat ze niet samenwerken met de Chinese overheid om inlichtingen in te winnen. De Verenigde Staten van Amerika proberen langs hun kant ook andere landen er van te overtuigen om de samenwerking met Huawei stop te zetten wegens spionagerisico’s.

Negri noemt het een spijtige zaak voor de technologiesector want als de tweede grootste landen ter wereld elkaar gaan dwarszitten op technologisch vlak, wordt de vooruitgang flink gedwarsboomd. Hij vreest dat bedrijven en consumenten hier op termijn door beïnvloed zullen worden en dat de wereldeconomie nog een klap moet gaan incasseren door de technologische rem.

Bronnen: CNBC

Foto: Tec_estromberg – Flickr – CC BY 2.0