Alibaba IPO

De uiterst succesvolle IPO (Initial Public Offering of beursgang) van de Chinese internetreus Alibaba op de Amerikaanse aandelenbeurs bewijst de appetijt voor nieuwe bedrijven. Dit kan de aandelenrally nog een duw in de rug geven. Een succesvolle IPO van dergelijke omgang bewijst dat beleggers nog steeds zin hebben om aandelen te kopen. De Federal Reserve is niet gehaast om de rentevoeten op te trekken, de inflatie blijft onder controle, de economie groeit rustig verder en de bedrijven boeken steeds hogere winsten en cash flow waardoor ze eigen aandelen inkopen. Een veel beter klimaat voor aandelen zal je niet snel vinden, de onderliggende fundamenten voor aandelen blijven intact.

Alibaba zegen voor hedge funds

Steeds meer hedge funds en fondsbeheerders kopen ook een breder pakket aandelen omdat hun gemiddelde return achterblijft op de S&P 500 index. Ze diversifiëren buiten de S&P 500 index om deze achterstand goed te maken. De HFRX Equity Hedge Index, benchmark voor hedge funds, staat dit jaar slechts op 1,9% winst en 75% van de fondsenbeheerders doet het slechter dan de S&P 500 index. Dankzij de succesvolle IPO van Alibaba is het totaal aan IPO’s dit jaar al meer dan vorig jaar en 2014 is goed op weg om het sterkste IPO jaar te worden in meer dan een decennium volgens de data van Dealogic. Dit jaar werd er al $69 miljard opgehaald, in 2013 was dit $62 miljard. Het record van 2000, met $105 miljard, zal vermoedelijk niet sneuvelen.

IPO 2014

Het ziet er dan ook sterk naar uit dat de aandelen voor een sterk einde van het jaar staan. Verschillende hordes werden met succes genomen waardoor het geld terug in beweging komt. Nu de aandacht van Alibaba achter de rug is, komt de focus weer te liggen op andere bedrijven. Vooral bankaandelen en technologieaandelen zouden hier van moeten profiteren, aldus Jerry Braakman, chief investment officer at First American Trust. De technologiesector is de laatste maanden wat achtergebleven, maar Alibaba heeft de focus teruggebracht. Ontdek de beste technologie aandelen – Download het rapport