Marko Kolanovic, een van ’s werelds beste quant beleggers (J.P. Morgan) stuurt een stevige waarschuwing de wereld in. De financiële (r)evolutie van de laatste 10 jaar verhoogt de kans op een forse flash crash substantieel. Indien de centrale banken de situatie niet onder controle krijgen, kan dit zelfs voor de ernstigste sociale onrust in 50 jaar zorgen.

Kolanovic is een rijzende ster op Wall Street. De laatste jaren maakt hij de ene na de andere succesvolle voorspelling. Nu komt hij niet met een voorspelling maar met een waarschuwing. Passief beleggen en computeralgoritmes kunnen voor een mega flash crash zorgen.

2/3 van het geld onder beheer en 90% van de dagelijkse handel op Wall Street komt uit passieve beleggingen (ETFs) en quant modellen. De laatste 10 jaar stroomde er meer dan $2.000 miljard van actieve beleggingen naar passieve beleggingen. Dit neemt veel kapitaal weg van het actief beheer dat koopt wanneer waarderingen dalen.

Schrijf je hier in op onze gratis nieuwsbrief en ontvang iedere dag het belangrijkste beursnieuws in je mailbox: Slim Beleggen Daily >>

Daling versnelt

Passieve beleggingen en quant computermodellen zijn ontworpen om te verkopen op zwakte. In februari dit jaar was er al een intraday daling van 1.600 punten in de Dow Jones. In augustus 2015 was er een daling van 1.100. punten.

Maar, zegt Marko Kolanovic, dit waren flash crashes in een periode van economische expansie. De nieuwe financiële markten zijn nog niet getest geweest in tijden van recessie. Passief beleggen quant trading en flash crashes halen alle liquiditeit uit de markt. Dit kan de daling veder versnellen.

Sociale onrust door beurscrash

Wanneer de aandelenmarkt 40% daalt, zal de Federal Reserve een reddingsboei moeten uitwerpen. Het moet liquiditeit herstellen. Anders zitten alle pensioenfondsen in de problemen, raken gewone beleggers in paniek en zakt de consumptie in elkaar.

Indien de Federal Reserve niet slaagt in zijn missie om het vertrouwen te herstellen, kan een nieuwe sociale crisis zoals in 1968 uitbreken. Dat was het tijdperk van de Vietnamoorlog en de aanslag op Martin Luther King.

Bron: CNBC

Foto Credit: iStock/MicroStockHub