gross_bill

Ook Bill Gross mag zich rekenen tot de lange lijst van beleggers die zijn getroffen door de fors gedaalde olieprijzen. Het fonds van de voormalig Pimco-topman Bill Gross, Janus Global Unconstrained Bond Fund, bleef in het vierde kwartaal van 2014 namelijk achter bij zijn benchmark. Zijn fonds behaalde zelfs een negatief rendement van 0,56 procent in het vierde kwartaal, in vergelijking met een rendement van 0,06 procent voor de 3 maands dollar-gedomineerde Libor. ‘Blootstelling aan de energiesector heeft de performance van de meeste fondsen doen inkrimpen’, schreef Janus in zijn kwartaalupdate op zijn website. ‘Ditzelfde geldt voor Russische en Braziliaanse bedrijfsobligaties in dollar, ook die hadden een negatieve impact op fondsen.’ Het was de scherpe daling van de olieprijzen in het vierde kwartaal in combinatie met de daling van de valuta’s uit Brazilië en Rusland tegenover de dollar waardoor het fonds van Bill Gross uiteindelijk een underperformance liet zien, meldde Janus in zijn samenvatting.

Word een betere belegger met de tips uit dit rapport

‘Zowel Rusland als Brazilië zijn grote olieproducenten. Hierdoor werden zowel de energiefondsen als de niet aan energie gerelateerde fondsen in die landen geraakt. Veel van de andere sectoren waar het fonds zich op richt, zorgden voor rendementen. Met name telecommunicatie, media, technologie, financials en retail’, voegde Janus daaraan toe. De klap voor het obligatiefonds van Janus is met name pijnlijk voor Bill Gross zelf. Uit de meest recente fillings blijkt namelijk dat hij en zijn familie meer dan 51,2 procent van de aandelen van het Unconstraindes Bond Fund bezitten.

Andere slachtoffers olie

Overigens is Gross niet de enige prominente belegger die klappen heeft moeten incasseren dankzij de daling van de olieprijs. Zo verloor het bedrijf van Carl Icahn aan het einde van het jaar ongeveer 290 miljoen dollar, dankzij beleggingen in het Canadese olie- en gasbedrijf Talisman Energy. Daarnaast rapporteerde het hedgefonds van miljardair John Paulson recent ook een van zijn grootste verliezen van 2014. Hij verwachtte namelijk dat grote oliebedrijven, kleinere oliebedrijven zouden overnemen. Veel van de kleinere energiebedrijven die hij aanhield daalden vervolgens fors in waarde. De beste kansen in de Grondstoffensector vind je hier