volatiliteit_header De naam Marko Kolanovic zegt u wellicht weinig. Maar in korte tijd is Kolanovic, hoofd van de ‘quant’ afdeling bij JPMorgan, onder professionals al bijna uitgegroeid tot een levende legende. In augustus maakt hij een juiste call voor de crash, om vervolgens de bodem te voorspellen. En in november weer precies de top.

volatiliteit

Ditmaal waarschuwt de superquant dat beleggers zich volgend jaar op moeten maken voor meer volatiliteit. Vorig jaar voorspelde hij dat de VIX volatiliteitsindex in 2015 van 14 naar 16 ging stijgen. Deze kwam uiteindelijk uit op 16,5. Bijna goed dus. Voor volgend jaar ziet Kolanovic een VIX van 16 tot 18 op het bord komen. En dat is dan nog gemiddeld. De strateeg ziet ook de staartrisico’s, ofwel het risico op extreme bewegingen, toenemen. En dat heeft met een aantal zaken te maken. In de eerste plaats is de liquiditeit in de markt de laatste jaren afgenomen. Daardoor snijdt het markt-mes simpelweg makkelijker door de boter. volatiliteit_3 Punt twee: veel fondsbeheerders beheren tegenwoordig geld met systematische modellen. Denk bijvoorbeeld aan momentum, het kopen van aandelen die in een stijgende trend zitten. Andere bekende strategieën zijn risk parity en volatility targeting. Kenmerk van deze systemen is dat ze per saldo de neiging hebben een marktbeweging die op gang komt te versterken. Het marktevenwicht wordt dus instabieler. Daarvan zagen we in augustus al een voorproefje. Daarnaast verhandelen beleggers steeds meer opties. Kenmerk van opties is dat het winstprofiel niet lineair is. Het afdekken van de risico’s door de ‘schrijvers’ van opties gebeurt dynamisch – dat wil zeggen, continu op basis van de marktbewegingen. Maar dat betekent ook weer dat marktbewegingen worden versterkt. Aankomende vrijdag expireren bijvoorbeeld maar liefst $ 1,1 biljoen (nominale waarde) aan S&P 500 opties. Dat is de grootste expiratie in jaren. $ 670 miljard daarvan betreft put-opties, die meer waard worden als de index daalt. Kolanovic:

Deze puts expireren binnen 48 uur na de Fed-meeting. De uitoefenprijzen liggen met 1900 tot 2050 relatief dichtbij de huidige indexkoers. Deze putopties vormen in feite een enorme stoploss-order onder de markt.

Kortom: een daling na de Fed zou kunnen uitmonden in een regelrechte crash. volatiliteit_2 Tot slot wijst Kolanovic er op dat de markt massaal gepositioneerd zit op meerdere renteverhogingen van de Fed: long dollar, short grondstoffen, short emerging markets. Met name op goud, koper, zilver en de Australische dollar (zie tabel hierboven) zijn participanten extreem bearish. Dit zijn dan ook de topkandidaten voor een extreme beweging de andere kant op. Met name de dollar en de Amerikaanse, Japanse en Europese obligatiemarkten lopen risico’s op een versnelling omlaag. Bij goud en zilver zien we daarentegen het omgekeerde. Een beweging omhoog kan er toe leiden dat er enorme geldstromen richting de edelmetalen op gang komen. Die kunnen de stijging verder versnellen, met een mogelijke spike tot gevolg. volatiliteit_goud

<<< Verdien meer geld met deze gratis ULTIEME Trading Almanak >>>