De beurzen blijven onder druk staan. De afgelopen week kleurde bloedrood voor de Westerse markten. We staan daarom nog eens stil bij de implicaties van de bewegingen van de afgelopen weken. Dat we hier de voorbije maanden een zeer voorzichtige toon aansloegen voor de beursontwikkelingen, lijkt tot op heden een goede call geweest te zijn. Maar we blijven alert en tegendraads en dit zal blijken na een analyse van de verschillende grafieken van de DAX, de toonaangevende Europese index die het nauwst bij de S&P 500 aansluit. De LT-grafieken geven een duidelijk verkoopsignaal maar op korte termijn mag het geweer van schouder veranderd worden : het pessimisme dat nu de markten in haar greep heeft, kan voor een opvering van de koersen zorgen. Een analyse hieronder : Op de maandgrafiek zien we hoe de MACD-indicator de afgelopen 14 jaar vrij goede resultaten gaf : de verkoopsignalen van 2000, 2008 en 2011 gaven telkens aanleiding tot vrij forse correcties van minstens 30%. Als het huidige verkoopsignaal van éénzelfde kwaliteit is, mogen we voor 2015 een daling richting 7000 punten verwachten. Maar eerst en vooral is er de belangrijke steun op 8130 – 8150 punten : oude weerstand die na als steun zou moeten optreden. Een daling onder dit niveau betekent dat we de opwaartse uitbraak van 2013 als een “false breakout” mogen beschouwen. Conclusie : LT = bearish.
DAX (maandgrafiek met MACD-indicator)
Op de weekgrafiek beklemtonen we de sterke horizontale steun op 9000 punten die er deze week moest aan geloven. Sommige technische analisten merken een “head and shoulders” patroon op. Vermits de neklijn op 9000 punten nu neerwaarts doorbroken wordt, kan er een koersdoel van 7950 punten berekend worden (= 9000 – 1050 punten, de afstand van de neklijn tot het hoofd van het “H&S” patroon). Merk tenslotte de negatieve divergentie tussen index en RSI-indicator op : het momentumverlies is wellicht de belangrijkste verklaring voor de zwakte van de DAX. Conclusie : MLT = bearish.
DAX (weekgrafiek met RSI-indicator)
De daggrafiek is de grafiek die enig optimisme toelaat. We zien dat de RSI-indicator bijzonder laag noteert en de oververkochte toestand van de markt in de verf zet. Vermits een meerderheid van analisten en strategen nu wat voorzichtiger zijn in hun commentaren (in tegenstelling tot enkele weken geleden toen “bearish” commentaren nog weggelachen werden) mogen we ons nu aan een korte opluchtingsrally verwachten. En in het meest optimistische geval kan er zelfs een stijging tot 10000 punten inzitten. Want vanuit een Elliott Wave analyse kan er geargumenteerd worden dat de huidige neerwaartse beweging slechts een A-B-C correctie is. M.a.w. golf A is de daling van 10050 naar 8903 punten (1147 punten), golf B de stijging van 8903 naaar 9891 punten en tenslotte is de huidige daling golf C (die gelijk is aan golf A op 8744 punten). De zeer lage stand van de RSI-indicator pleit in de richting van een opvering van de koersen. Maar laten we duidelijk zijn : deze stijging naar 10000 punten zal enkel een onderdeel zijn van de complexe topvorming die 2014 kenmerkt en niet de start van een lange stijgende trend. Conclusie : KT = gematigd bullish.
DAX (daggrafiek met RSI-indicator)
Ter afronding : het topvormingsproces wordt mooi geïllustreerd door de grafiek hieronder die de DAX afzet tegen het aantal aandelen in de index die boven hun 200-daagsgemiddelde noteren (en dus in een stijgende trend zitten). Over 2014 stelden we een afkalving van het aantal aandelen in een stijgende trend vast (zie de divergenties tussen de index en het aantal aandelen boven hun 200-daagsgemiddelde). Een typisch fenomeen bij topvorming : minder en minder aandelen nemen deel aan het beursfeest. Het illustreert ook waarom topvorming zo lang duurt : het is wachten tot de laatste sterkhouders van richting veranderen.
DAX vs aantal aandelen boven hun 200-daagsgemiddelde