De tegenvallende prestaties van de Groeimarkten in 2013 hebben ertoe geleid dat heel wat grote fondsbeleggers deze markten de rug toekeerden. Dit manifesteert zich in een uitgesproken negatief sentiment voor de Aziatische en Latijns-Amerikaanse Groeilanden. Alerte en contraire beleggers weten dat ze in deze omgeving moeten uitkijken voor een trendommekeer. Immers, wanneer het negatieve sentiment extreme niveaus aanneemt, is de bodem niet meer veraf. We belichten kort enkele signalen die we de voorbije weken oppikten uit de hoek van de sentiments- en technisch analyse.
Fondsbeheerder zitten massaal ‘short groeimarkten’
De Amerikaanse zakenbank Bank of America Merill Lynch publiceert maandelijks zijn befaamde Global Fund Manager Survey. Dit is een enquête die onder grote vermogens- en fondsbeheerders gevoerd wordt en daardoor een mooi beeld van hun positionering en sentiment biedt. In de Global FMS van januari 2014 lezen we dat deze beheerders massaal “long” Europa zijn. Het spiegelbeeld is een grote “short” op de Groeimarkten of ‘Emerging Markets’. Hieronder de visuele weergave van de positionering (over-/onderweging in de portefeuilles) van de grootste vermogens- en fondsbeheerders ter wereld: Deze grafiek spreekt boekdelen: iedereen heeft Europa gekocht (want “overowned” of overwogen in de portefeuilles of fondsen) en de groeilanden verkocht (want “underowned”). Een betere illustratie van het negatieve sentiment kunnen we niet krijgen! Deze tabel geeft contraire beleggers alvast het volgende advies : “short Europe/long EM”
Groeimarkten in technische koopzone
Ook vanuit de technische analyse komen er gunstige signalen om het gewicht van de groeilanden in beleggingsportefeuilles op te voeren. Onderstaande grafiek geeft de relatieve prestatie van de de MSCI World (deze index vertegenwoordigt de Westerse beurzen) versus de MSCI Emerging Markets weer. Een dalende trend wijst op een betere prestatie van de MSCI World (zoals midden jaren ’90), een stijgende trend duidt op een betere prestatie van de MSCI EM (zoals in de jaren na 2000). Gans onderaan zien we het verloop van de RSI-momentumindicator. We onthouden hiervan dat een zeer lage stand van deze indicator (onder de 20, zoals op dit ogenblik) erop wijst dat een trendommekeer nabij is en de MSCI EM de MSCI World gaat “outperformen”. Dit was de laatste keer het geval in 1998. Doet dit een belletje rinkelen? Want de trendommekeer in 1998 kwam er ook op een moment dat de wereldeconomie volledig in de greep van de Aziatische financiële crisis was. Toen hadden de landen uit deze regio eveneens te kampen met een exodus van buitenlands kapitaal. De gelijkenissen met vandaag kunnen niet groter zijn! Kortom, de hierboven aangehaalde feiten geven alerte en contraire beleggers alvast het signaal dat de Groeimarkten zich opmaken voor een koersherstel. Wacht niet tot de grote massa begint te kopen want dan zal het grootste deel van de opwaartse rit reeds gereden zijn. >>> Download hier onze Beste Groeimarkten Kooptips