dollar-bill Europese bedrijfsleiders zullen ongetwijfeld tevreden zijn dat de dollar de afgelopen week aan een opmars begon. De euro begon zo sterk te worden dat de competitiviteit van de Europese bedrijven op buitenlandse markten onder druk kwam. Maar of beleggers een dollarstijging met open armen gaan ontvangen is een andere zaak. Want vaak gaat een dollarstijging gepaard met een (al dan niet forse) correctie op de Europese beurzen. Wat vertelt de technische analyse ons over de te verwachten koersontwikkeling van de EUR/USD verhouding? De maandgrafiek geeft weer dat de euro sinds de piek van 2008 (1,6038 USD) in een dalende trend zit: deze kenmerkt zich door steeds lagere toppen voor de euro (zie de dalende trendlijn die de toppen van 2008, 2011 en 2014 met elkaar verbindt). De recente eurostijging viel stil op deze weerstandslijn. In de grafiek staan drie vierkanten met daarin percentages: deze percentages geven de koersontwikkeling van de Euro Stoxx 50 weer in de overeenkomstige periode van dollarsterkte. Zo steeg (daalde) de dollar (euro) van 1,6038 USD in 2008 tot 1,2457 USD begin 2009: in dezelfde periode verloor de Euro Stoxx 50 maar liefst 52%. In de twee andere periodes van dollarsterkte bedroegen de verliezen op de Eurozonebeurzen -13% resp. -24%. Als de huidige dollarsterkte zich gaat doorzetten zijn aandelenbeleggers alvast gewaarschuwd en past een dollarstijging ook in het plaatje van verzwakkende Westerse beurzen waarvoor we in deze TA-bijdrages al een tijdje gewaarschuwd hebben.

EUR/USD (maandgrafiek)

EUR-USD maandgrafiek

Op de weekgrafiek zien we de recentste periode van eurosterkte/dollarzwakte (vanaf de zomer van 2012). Sinds de start van dit jaar stellen we vast de nieuwe koerstoppen voor de euro niet meer bevestigd worden door de RSI-indicator (onderste grafiek). Vaak het signaal dat een trend op zijn laatste benen loopt. De neerwaartse doorbraak door de sterke (want meer dan 3 raakpunten) steunlijn bevestigt de trendommekeer van de dollar.

EUR/USD (Weekgrafiek)

EUR-USD weekgrafiek

Aandelenbeleggers volgen de komende weken best van dichtbij de EUR/USD wisselkoers. Een verdere verzwakking van de euro zal ook op de beurzen wegen. Het is hier de afgelopen weken ook al geschreven: voor opportuniteiten wenden beleggers best de blik naar de BRIC- en andere groeilanden. >>> Download nu gratis de nieuwe Trading Almanak