Europese technologieaandelen onder druk Het lijkt er nu wel op dat de langverwachte beurscorrectie op de Westerse markten begonnen is. In de afgelopen maanden doken meer en meer vermoeidheidsverschijnselen op (zoals een divergerend momentum) en het sentiment pro aandelen was zeer bullish. Een ideale cocktail voor een scherpe correctie! In de VSA zien we dat de technologiesector de belangrijkste klappen moet incasseren. Ook in Europa zien we in deze sector verkoopdruk ontstaan. De index (met SAP, Ericsson, ASML, Nokia, ARM en Infineon Technologies als belangrijkste aandelen) is op een kritiek punt aangekomen. Op de grafiek hieronder zien we dat de verkoopgolf van de afgelopen weken de index tot op de zeer belangrijke trendlijn van 2012 gekomen is. Dit is een belangrijke “sterke” trendlijn want ze heeft meer dan 3 raakpunten (een zestal om precies te zijn). Een neerwaartse doorbraak is dan ook een belangrijk signaal dat deze sector toe is aan een langverwachte correctie. Een bijkomend element dat pleit voor een rustpauze/correctie is de maandenlange divergentie tussen index en RSI-indicator. Sinds maart 2013 stellen we bij iedere nieuwe koerstop in de technologie-index een lagere top in de RSI-indicator vast. Dit wijst op een afname van de kracht achter de stijging en kondigt zeer vaak een correctie aan. Vermits de divergentie al zo lang aanhoudt, zijn de kansen op een scherpe correctie groot. Op de grafiek hebben we ook de Fibonacci retracementniveaus toegevoegd : deze niveaus doen vaak dienst als steunniveaus. Het eerste retracementniveau (38,2%) ligt op 243,44 punten.

STOXX EUROPE 600 Technology (weekgrafiek RSI)

Stoxx Europe 600 Technology - RSI Als we er de MACD-indicator bijnemen, zien we eveneens een negatieve divergentie en de MACD-lijn bevindt zich reeds enkele maanden onder de signaallijn wat op een verkoopsignaal wijst.

STOXX EUROPE 600 Technology (weekgrafiek MACD)

Stoxx Europe 600 Technology - MACD

De Europese technologiesector was één van de leidende sectoren in de rally van de afgelopen jaren. Maar het lijkt er meer en meer op dat de sector kracht verliest. Een neerwaartse doorbraak door de belangrijke steunlijn van 2012 is dan ook een signaal om winsten te verzilveren en even aan de kant te gaan staan. >>> Download onze GRATIS TRADING ALMANAK