Afgelopen donderdag pakte ECB-voorzitter Mario Draghi uit met een renteverlaging en een negatieve depositorente. Vooral deze laatste maatregel moet banken er toe aanzetten om hun overtollige liquiditeiten niet langer bij de ECB te plaatsen maar deze wel aan te wenden om kredieten te verstrekken. Dit moet op zijn beurt de economische groei in de eurozone ondersteunen. Het zorgde voor een vreugdedans op de Europese beurzen (met afgeleide effecten naar andere regio’s) waar nieuwe records in de rally van 2009 werden bereikt. Dit brengt ons bij een update van de beursperspectieven. Want de afgelopen tijd hebben we zeer kritische bedenkingen geplaatst bij de beurshausse op de Westerse markten (terwijl we positiever t.o.v. de groeilanden stonden). Is het beursplaatje verbeterd of blijven de oranje knipperlichten (afwezigheid van “fear” door de zeer lage VIX-indicator, nieuwe records in “bullish”-sentiment) de belegger voor onheil waarschuwen? We blijven beleggers waarschuwen voor een verwachte trendommekeer. Onderstaande grafiek illustreert nogmaals dat een zeer optimistisch sentiment onder beleggers (uitgedrukt door het % Bulls in de Investor Intellingence Newsletter Survey in de VSA) gepaard gaat met topvorming op de Amerikaanse beurs.
S&P 500 vs II Bullish %
Met dit “bullish”-sentiment in het achterhoofd bekijken we de drie belangrijkste regionale beursindices. Focus ligt op de belangrijkste steunniveaus die niet mogen doorbroken worden : indien die gebeurt, is het patroon van hogere bodems op de Westerse beurzen doorbroken en kan er best even aan de zijkant gestaan worden. De beurzen van de groeilanden lijken wel voor aflossing te zorgen en lijken de leidersrol van de Westerse beurzen over te nemen. De S&P 500 maakte zonet een nieuwe historische top en de uitbraak boven de weerstandslijn van december 2013 zal heel wat analisten zeer positief stemmen. Niettemin wensen we toch tot enige voorzichtigheid oproepen: het koerspatroon voltrok zich de afgelopen maanden tussen twee convergerende trendlijnen. Dit is typisch voor een “wedge”-patroon: de opwaartse uitbraak wordt een “throwover” genoemd. Vaak keert de koers snel terug onder de trendlijn. Dat wordt alvast een eerste aandachtspunt in de komende dagen en weken. Daarnaast is er de zeer belangrijke horizontale steun op 1862,36 punten. Als de index daaronder duikt, is het patroon van hogere bodems afgelopen. Dit is een verkoopsignaal.
S&P 500 (daggrafiek)
Het zal weinig verbazing wekken dat de Euro Stoxx 50 hetzelfde patroon als zijn Amerikaanse evenknie vertoont: hier focussen we op de steun van 3130 punten. Merk voor beide indices ook op dat het momentum zeer hoge niveaus bereikt: de RSI-indicator (onderste grafiek) bereikt zeer overgekochte niveaus. Dit plaatst twijfels bij de duurzaamheid van de beursrally.
Euro Stoxx 50 (daggrafiek)
Voor de groeilanden bekijken we de MSCI Emerging Markets index op weekbasis. Want hier heeft misschien wel het meest interessante feit zich voorgedaan: een opwaartse uitbraak uit de driehoeksformatie van 2011. En hieruit blijkt nogmaals dat wie zo’n jaar geleden kocht (toen de exodus op deze markten plaatsvond) een zeer goede zaak deed. Na de uitbraak kan er nu een lichte correctie naar het uitbraakniveau plaatsvinden (dat nu als steun moet optreden). De groeilanden blijven sterkte vertonen en relatief gesproken (t.o.v. de Westerse beurzen) presteren ze de laatste maanden beter.
MSCI Emerging Markets (weekgrafiek)
>>> Meer TA Tips? Download de gratis Trading Almanak