Om de beweeglijkheid op de markten te meten wordt vaak gebruik gemaakt van de volatiliteitsindex. Op het moment dat de beweeglijkheid toeneemt, stijgt de VIX-index. Neemt de beweeglijkheid op de markten af, dan daalt de VIX-index. En met name die dalende beweging hebben we de afgelopen weken gezien bij de VIX-index. Ondanks dat verbetert het technische plaatje.

De VIX-index kende een geweldige start van het beursjaar. Als gevolg van de onzekerheid rondom het handelsbeleid van Trump en de angst over de stijgende inflatie, werden de markten in februari en maart geconfronteerd met een stevige correctie. En uiteraard wist de VIX-index hier sterk van te profiteren.

We moeten rekening houden met toenemende beweeglijkheid

De keerzijde is echter dat de VIX-index sinds maart beweegt binnen een dalende trend. En als gevolg daarvan heeft de VIX-index bijna al haar jaarwinst prijsgegeven. Toch is het technische plaatje niet verslechterd. Integendeel zelfs. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Lyons Share, is namelijk te zien dat de oude weerstandslijn nu fungeert als steun. En dat is binnen de technische wereld een sterk bewijs dat de trend is omgeslagen.

Gezien deze grafiek zouden we dus de komende tijd rekening moeten houden met toenemende beweeglijkheid. Tijdens de afgelopen handelsdagen zat die beweeglijkheid in ieder geval weer in de lift.